Hvorfor stjele kunst?

0

Hvorfor stjele kunst?

Svaret er kanskje åpenbart – penger. I følge den britiske avisen The Guardian, så omsetter kunsttyveri internasjonalt for omtrent 30 milliarder norske kroner i året. Det gjør at kunsttyveri havner på en tredjeplass i ulovlig omsetning, rett bak salg av narkotika og våpen.

Hva er tidenes største kunsttyveri?

I 1990 brøt to menn seg inn i Bostons Isabella Stewart Gardner Museum i USA. Her stjal de flere kunstskatter, men spesielt to verk skiller seg ut – Rembrandts maleri «Storm on The Sea of Galilee» (1633) og Johannes Vermeers «The Concert» (1664). Begge er nederlandske malere og ansett for å være noen av de største mesterne i vestlig kunsthistorie. 

Johannes Vermeer «The Concert» (1664, t.v.) og Rembrandt «The Storm on the Sea of Galilee» (1633 t.h.). Foto: Wikimedia Commons.

Hva er det største kunsttyveriet i Norge?

I 2004 ble to av Edvard Munchs mest berømte maleri, ”Skrik” (1893) og ”Madonna” (1894), revet av veggen på Munchmuseet på Tøyen i Oslo. To år senere kunne Oslo Politidistrikt bekrefte at de hadde fått maleriene tilbake i god behold etter en vellykket aksjon i Oslo-området.

Ranerne var Petter Tharaldsen, som ble dømt til åtte års fengsel; Bjørn Hoen, som fikk syv års fengsel; og Petter Rosenvinge som ble dømt til fire års fengsel. I tillegg ble Tharaldsen og Hoen dømt til å betale 750 millioner kroner i erstatning til Oslo kommune.

Edvard Munchs «Skrik» (1893, t.v.) og «Madonna» (1994, t.h.). Foto: NRK.no

 Får man kunsten tilbake?

Kun 5-10 % av stjålet kunst blir funnet og gitt tilbake til eier eller institusjon. Vi vet altså lite om omfanget og kjennetegn ved kunsttyveri. Det kommer som et sjokk hver gang, og det er noen ganger faktisk litt utrolig at det i det hele tatt går an med tanke på sikkerhetsnivået.


Liker du KUNZT? Følg @kunzt.no på Facebook og Instagram for bak kulissene.

Svar