Det finnes mange fine lyspunkter i livet. Kunstfrisk er ett av dem, og det skinner skarpt.

Kunstfrisk og prosjektet «Kunsten å bli frisk» går ut på å engasjere kronisk syke barn til å utfolde seg gjennom kunst. Målet er å ta vekk noe av fokuset på sykdommen. Arbeidene barna lager, sammen med donerte verk fra etablerte kunstnere, selges så på en årlig kunstauksjon i Grieghallen.

Ikke nok med det. I anledningen av at den gamle Barneklinikken fra 1950 skal rives for å gi plass til byggetrinn 2 av det nye Barne- og Ungdomssykehuset, arrangerte Kunstfrisk i samarbeid med VISP en helt spesiell avslutning til «Gamlehuset». Her ble en gruppe kunstnere invitert til å lage en stedsspesifikk pop-up utstilling, hvor de i forkant fikk arbeide i to uker i Barneklinikken før utstillingen åpnet lørdag.

På åpningskvelden var det i tillegg underholdning og en «mini-auksjon». Alle inntekter går til etableringen av prosjektet «Kunsten å bli frisk», til den planlagte kunstauksjonen i Grieghallen i 2018 og til forskning ved Barne- og Ungdomsklinikken på Haukeland. KUNZT var så heldig å få et intervju med initiativtaker, Maria Engh Sormul.

KUNSTFRISK: Godt oppmøte på lørdagens utstillingsåpning og kunstauksjon. Fotokreditt: Anna Tora Dalsbotten.

HVA ER DIN ROLLE I KUNSTFRISK?

Maria: Min rolle i Kunstfrisk er en blanding mellom å være primus motordrømmeren og optimisten. Gjennom Kunstfrisk håper jeg å kunne fremme helse gjennom kunst, kultur og aktivitet.

HVA FIKK DEG TIL Å STARTE PROSJEKTET?

Jeg elsker å male, å skape noe, men har aldri hatt som mål å bli kunstner på fulltid. Å male bilder for å henge på veggen hjemme og for å tømme hodet i en stressende hverdag var ikke nok. Dessuten var veggene fulle. Da jeg skulle flytte sørover til Bergen fra Finnmark, hadde jeg ikke plass til alle bildene på flyttelasset. Jeg samlet derfor venner og kjente i egen stue og auksjonerte bort alle bildene med stort hell! Vipps, så var flyttelasset betraktelige mindre. Jeg flyttet så til Bergen og ville gjøre noe liknende her. Noe som ga kunst en ny mening. Kunst gjør godt for kropp og sjel. Det er også en kunst å bli frisk! Etter litt brainstorming poppet Kunstfrisk og «Kunsten å bli frisk» frem.

HVORFOR ER KUNSTFRISK VIKTIG?

Det er mange grunner til det. Kunstfrisk og prosjektet «Kunsten å bli frisk» er viktig for å løfte barna opp og for å løfte fokuset vekk fra sykdommen. Kronisk syke barn blir ofte «definert» av sin sykdom. Det vil jeg forsøke å bryte ned. De er så mye mer enn sin astma eller kreftdiagnose. Det å øke kunstterapitilbudet på sykehuset tror jeg vil bidra til friskere og gladere barn.

Det er vår tese, og den vil vi i Kunstfrisk bekrefte ved å forske på det. Det er nemlig ikke forsket noe særlig på før. Kan du tro det? Det er ingen tvil om at det har en positiv innvirkning på hvordan man takler både smerter, kvalme eller andre plager. Om det er musikk man spiller eller kunst man maler. Man glemmer tid og sted. Barna får drømme seg litt vekk – til en annen virkelighet enn den altoppslukende sykdommen de ligger på sykehuset for.

Et annet aspekt med Kunstfrisk er at vi med den årlige kunstauksjonen i Grieghallen vil samle inn penger til barn og unge. Barn er ikke små voksne. Barn trenger egen forskning. Og tro det eller ei, så er forskningsmidler hos barn knappe. Samtidig får barna være med å bidra til en sak som er større enn seg selv. Det tror jeg også er viktig.

HVILKE KUNSTNERE HAR DERE FÅTT MED TIL ÅRETS MINI-KUNSTAUKSJON?

Vi har fått med oss mange spennende kunstnere. Idéen startet egentlig med at jeg skulle invitere kjente og kjære hjem i egen stue, som i Alta, og auksjonere bort bildene jeg har malt siden jeg flyttet hit. Plutselig kom ryktet om «Kunsten å bli frisk» ut, og vipps fikk vi støtte fra «hele» kunstmiljøet i Bergen. Det er jo faktisk ganske rått!

Aslak Høyersten og VISP har bidratt og engasjert til pop-up utstilling, der de har fått med seg femten kunstnere som skal lage en knallstilig utstilling i den gamle Barneklinikkens lokaler. Utstillingen er kuratert av Elias Björn, Gard Andreas Frantzsen, Jane Sverdrupsen og Daniela Ramos Arias.

Til mini-auksjonen har vi fått bidrag av Ragnhild Willumsen, Anne Grete Istad, Augon Johnsen, Jörgen Landehag og Axel Vindenes. Vi har også fått donert et verk av Håkon Bleken, fra Anne Sofie Bertelsen ved Galleri Langegården. Fotograf Anna Tora Dalsbotten har bidratt med noen fantastiske fotografier hun har tatt i lokalene i den fraflyttede gamle Barneklinikken.

I den grad jeg kaller meg selv for en kunstner har jeg også bidratt med noen verk. Jeg var faktisk litt usikker på om jeg skulle tørre å stille meg ved siden av så profilerte kunstnere. Men det går til en god sak, så skitt la gå! Jeg har også lært at her i Bergen, så «ska man ikkje vere så beskjeden.»

En liten tilleggsting vedr kunstnere som er med: Vi har nemlig fått til et samarbeid med Kunstguide, der over 60 kunstnere har takket ja til å være med på en aksjon i forbindelse med kick-offet til prosjektet. Det går ut på at av all kunst som selges av disse kunstnerne i perioden 18.-25.02, går 10% av salgssum direkte til prosjektet. Man går inn på Kunstguide.no og så er filteret til «Kunsten å bli frisk» førstevalg. Her kan folk kjøpe deilig kunst samtidig som de bidrar til en god sak.

AUKSJON: Leo Ajkic var kveldens auksjonarius. I bakgrunnen står der ett av Axel Vindenes sine maleri, som er i ferd med å selges. Fotokreditt: Anna Tora Dalsbotten.

HAR DU EN ELLER FLERE UTVALGTE FAVORITTER BLANT DE DELTAGENDE KUNSTNERNE?

Jeg må innrømme at jeg er blodfan av Kakkmaddafakka, og synes det Axel Vindenes gjør som kunstner er fantastisk. Han er utradisjonell, uredd og kjører på. Det inspirerer! Samtidig kunne jeg tenke meg bilder av alle kunstnerne på egen vegg. Jeg får grave litt ekstra i lommeboken når kvelden kommer.

DET ER SIKKERT EN DEL SOM ER NYSGJERRIG PÅ KUNSTAUKSJONEN I GRIEGHALLEN SOM HOLDES NESTE ÅR. KAN DU FORTELLE MER OM DEN? 

Det blir barnas aften. Det barna produserer i prosessen gjennom musikk- og kunstterapitilbudet på Barne-og Ungdomsklinikken skal få mulighet til å være med som bidrag i en storslått årlig kunstauksjon og gallakveld i Grieghallen. Barna skal være i fokus og det er deres kveld.

Verkene fra prosessen skal sammen med bidrag fra etablerte musikere og kunstnere være med på å bidra til en kunstauksjon og innsamlingskveld, der alle pengene går til forskning ved Barne- og Ungdomsklinikken på Haukeland. Som en årlig event arbeider vi for å sikre forskning på barn og unge på Haukeland i årene fremover. Kanskje til og med sette Bergen på verdenskartet når det kommer til forskning.

Det som er så flott med forskning, er at alt som gjøres lokalt, også gagner barn i andre deler av verden. Den store kvelden vil i tillegg være en arena for nye talenter i Bergen og Vestlandet for øvrig å få vise seg frem på. Det er vinn-vinn i alle retninger. Vi sier som Wil Ros – ”det er ikke hvor høyt du klatrer som betyr noe, det er hvor mange du tok med deg på turen”.

KUNSFRISK: Fra kveldens arrangement. Fotokreditt: Anna Tora Dalsbotten.

Takk til Maria. KUNZT ønsker Kunstfrisk lykke til med både utstilling, mini-auksjon og den årlige auksjonen som holdes i Greighallen. Mer info om prosjektet og auksjonen i Grieghallen finner du her. Pop-up utstillingen står frem til tirsdag 21. februar.


Liker du KUNZT? Følg @kunzt.no på Facebook og Instagram for bak kulissene.