#8 Kubismen på to minutt

0

Flere av dere ønsker visst å lære mer om kunsthistoriske retninger. Denne uken skal det derfor handle om kubismen. Jeg var så heldig som fikk lov å filme i en av Norges største samlinger for modernistisk kunst, nemlig hos Kode Bergen

Den kubistiske retningen startet i Frankrike på slutten av 1800-tallet. Forløperen til kubismen, Paul Cézanne (1839-1906), fungerte som en slags brobygger mellom impresjonismen og det som skulle bli kubismen. Han var opptatt av hvordan en kunne gjengi verden med bruk av geometriske former, som sylinder, kule og kjegle. Men den som virkelig satte kubismen i gang var den spanske kunstneren, Pablo Picasso (1881-1973). I 1907, året etter at Cézanne døde, malte Picasso «Pikene i Avignon«. Dette maleriet er regnet for å være det første kubistiske verket.

Pablo Picasso – «Pikene i Avignon» (1907). FOTO: Kunsthistorie.no.

I den kubistiske retningen var Picasso ikke alene. Den tronen må han dele med Georges Braque, Fernand Legér og Juan Gris. Det er disse fire navnene som gjelder når vi snakker om kubismen.

Til slutt en liten fun fact: Når kubismen kom, så ble uttrykket ansett for å være stygt. Til tross for det, så viser det seg at kubismen er den retningen som har hatt størst påvirkningskraft på vestlig kunst, helt siden renessansen på 1400- og 1500-tallet. Det at retningen ble ansett for å være stygg stoppet heller ikke forløperne til Kode Bergen, som da het Bergen Billedgalleri, til å kjøpe og skaffe seg en rik samling av kubistisk kunst. De har hatt Picasso og Braque i samlingen sin helt siden 1921, noe som gjør dem til en av de første Europeiske institusjonene som skaffet seg kubisitisk kunst.


Liker du KUNZT? Følg @kunzt.no på Facebook og Instagram for bak kulissene.

 

Kilder
John Golding «Cubism : a history and an analysis, 1907-1914» (1988).
Kode Bergen.