Alexandra Eldby kjente på frustrasjonen over hvor vanskelig og tidkrevende det kan være å finne interessant og god samtidskunst til rimelige priser. Hun valgte å ta saken i egne hender, hvor hun sommeren 2016 startet med å utvikle en nettside like kul som navnet det fikk: NORDIC ART ISSUE

Her kan du både se og kjøpe kunst av nøye utvalgte unge norske kunstnere. Videre er utvalget destilert til å vise kunstnernes beste verk. I teorien stiller Nordic Art Issue seg i en lang og uoversiktlig rekke av nettbasert kunstsalg. I praksis fremstår nettsiden og konseptet som mer spisset, moderne og brukervennlig enn sine konkurrenter. Det kan jeg like. Kunzt møtte Alexandra for et intervju.

ARBEIDSPLASSEN: Alexandra Eldby sin arbeidsplass.

Hva er din rolle i Nordic Art Issue?

Det var jeg som startet opp Nordic Art Issue, så jeg styrer prosjektet og har visjonen for hva det skal bli. Siden jeg begynte i fjor sommer har jeg fått med meg noen veldig snille og flinke venner som er bidragsytere innenfor ulike områder som økonomi, teknisk utvikling og kunstfaglig input. Men i det daglige er det jeg som har kontakt med alle kunstnerne og som sørger for at leveransene går som de skal, gjør markedsføringen og utvikler prosjektet videre.

Du ønsker å vise norsk samtidskunst. Er kunstnere fra andre Skandinaviske land utelukket?

Tvert i mot. Ideelt sett vil Nordic Art Issue samle kunst fra flere skandinaviske land på et og samme sted, men til å begynne med fokuserer vi på det norske markedet. Først har vi lyst til å bygge en solid samling av norsk kunst, og neste steg blir nok deretter å eksportere norsk kunst internasjonalt før vi ekspanderer med kunstnere fra resten av Skandinavia.

Hva er felles for kunstnerne på nettsiden?

Det er ganske stor bredde i kunstnerne på siden, både i forhold til erfaring og stilarter. Det alle har til felles er en unik tilnærming til sjangeren sin og det de holder på med, og en spesiell dedikasjon til arbeidet. Vi har spesielt lagt vekt på kombinasjonen av konsept, kvalitet og aktualitet når vi har valgt ut de innledende kunstnerne.

Andre kunstnere du har pekt deg ut?

Utvalget av kunst på siden vil jo utvikle seg løpende, og vi er allerede i dialog med de fleste som vi har sett oss ut. Noen som hadde vært spennende tilskudd utover det, ville nok vært Sindre Braathen eller Guttestreker, som begge har et spennende og lekent uttrykk. Når det er sagt får vi stadig opp øynene for nye kunstnere, spesielt nå som flere tar kontakt.

Du kan velge èn kunster presentert på nettsiden. hvem?

Jeg har veldig mange favoritter. Om jeg skulle investere i bare ett bilde tror jeg det måtte vært en stor versjon av NO.13 fra H2O-serien til Ole Marius Fossen. Han fanger nakenhet og formidler følelsene av det på en helt magisk måte!

Ole Marius Fossen – en versjon av NO.13 fra H2O-serien.

Hva tenker du om dagens norske kunstmarked?

Jeg synes det norske kunstmarkedet har utrolig mye bra å by på og det er åpenbart at det finnes utrolig mange dyktige norske kunstnere. Utfordringen er å finne dem! Jeg har savnet enklere måter å orientere seg i markedet på, og det håper jeg at Nordic Art Issue er med på å løse.

Kjøper du kunst selv? I så tilfelle, kan du vise noen eksempler?

Foreløpig er det en ganske beskjeden samling, men det håper jeg å få gjort noe med nå! Nordic Art Issue er jo egentlig skapt ut i fra et ønske om å samle mer kunst selv, hehe. Noen av favorittene som henger oppe nå er likevel et bilde av Slim arons («Hôtel Du Cap-Eden-Roc»), et trykk jeg fikk fra Christopher Køltzow som også er å finne på siden («Loony Toon»), og maleriet til Juno Solhaug. Ellers må jeg stadig plukke ned diverse konsert- og bandplakater som samboeren min henger opp rundt om i leiligheten uten mitt samtykke!

Slim arons – «Hôtel Du Cap-Eden-Roc»
Christopher Køltzow – «Loony Toon»
Juno Solhaug

Takk til Alexandra.


Liker du KUNZT? Følg @kunzt.no på Facebook og Instagram for bak kulissene.