Hvordan har fargen blå blitt brukt i kunsthistorien?

0

Blå er fargen som er mest likt av både kvinner og menn. Men hvordan har blå blitt brukt i kunsthistorien?

I motsetning til for eksempel rød, brun, grønn og gultoner, så er ikke blåfargen så lett å lage. Opprinnelig kommer fargen fra en unik stein kalt Lapis lazuli, som i lang tid kun fantes i én enkelt fjellkjede i Afghanistan. Egyptiske handelsmenn startet allerede for 6000 år siden å importere denne steinen, hvor pigmentene ble brukt i smykker og hodeplagg. Dette er blåfargen vi kjenner best i dag og som heter Ultramarine, også kalt “ekte blå”.

Lapis Lazuli. FOTO: Creative Commons.

Tiden gikk, og egypterne klarte etterhvert å fremkalle blå vitenskapelig. De første syntetiske pigmentene er litt mer enn 4000 år gammel. Denne blåfargen heter “Egyptisk blå”, og er litt grønnere enn Ultramarine.

Hippopotame Hippopotamus, egyptisk blå. FOTO: Musée du Louvre/Christian Décamps.

Fine eksempler med Ultramarine er Italienske Sassoferrato sitt maleri “Jomfrumaria i bønn” (1640), eller maleriet  “Pike med øredobber” (1665) malt av nederlandske Johannes Vermeer.

Sassoferrato – «Jomfru Maria i bønn» (1640). FOTO: Wikiart.com.
Johannes Vermeer – «Pikene med perleøredobber» (1665). FOTO: Wikimedia Commons.

Ryktene skal ha det til at den store renessansemesteren, Michelangelo, lot verket “Gravleggingen” (1500-01) stå uferdig fordi han ikke fikk tak i nok penger til å kjøpe disse dyrebare pigmentene.

Michelangelo – «Gravleggingen» (1500-01). FOTO: London, National Gallery.

Andre blåfarger i kunsthistorien er Indigo, som var svært populær på 1600- og 1700-tallet. Den er noe mørkere og ble mye brukt til farging av garn og i tekstil.

FOTO: Seattle Asian Art Museum.

På midten av 1900-tallet oppfant den franske kunstneren, Yves Klein, sin egen mattere versjon av Ultramarine. I 1960 tok han patent på hans fremstillingsmåte av fargen, hvor han kalte den International Klein Blue.

Yves Klein. FOTO: Departures.com.

Liker du KUNZT? Følg @kunzt.no på Facebook og Instagram for bak kulissene.

 

Fotokreditt
Michelangelo portrett: Michelangelo.org

Yves Klein pigmenter: Stedelijk Museum Amsterdam Collection

Svar