Christen Sveaas

Christen Sveaas
Christen Sveaas (f. 1956) er en norsk forretningsmann, investor, kunstsamler og donator. Han er grunnlegger og eneeier av Kistefos AS, viseformann i styret for Kistefos-museet og formann i styret for Anders Sveaas’ Allmennyttige Fond. I 1993 ble 85 prosent av aksjene i A/S Kistefos Træsliberi solgt til Sveaas, grunnleggerens sønnesønn. Som en av kjøpsbetingelsene, måtte Sveaas legge til rette for et industrihistorisk museum på fabrikktomten og han gikk helhjertet inn byggingen, hvor han i tillegg bygget et kunstmuseeum og en skulpturpark. I dag er Sveaas kjent for sin samling av kunst og han er engasjert i både nasjonal- og internasjonal kunstliv. Blant involvert i Tate International Council, The Metropolitan Museum International Council og Art Basel. I 2011 utnevnte også Kong Harald V Sveaas til Ridder av 1. klasse av St. Olavs Orden for hans innsats for kulturen.

Episoder

#195

Alt du trenger å vite om Kistefos museum og skulpturpark på ti minutter

Bli med til prisvinnende Kistefos museum og skulpturpark i Jevnaker, hvor du kan se kunsten til noen av verdens mest anerkjente kunstnere.

Les mer

Prisvinnende TV-program om kunst og kunstbransjen. Se alle episodene fra KUNZT for kun 80 kr i måneden eller 800 kr i året. Nå også med eget tilbud til skoler, kunstforeninger og bedrifter.

Flere fordeler