Kunzt

Caspar D. Friedrich

Caspar D. Friedrich
Caspar David Friedrich (1774-1840) var en tysk maler og regnes som en av de fremste kunstnerne fra den europeiske romantikken, og kanskje den kunstneren som tydeligst definerte denne retningen innen billedkunsten.

Han studerte i København, og arbeidet fra 1798 i Dresden, selv om han ofte også oppholdt seg i Greifswald og Rügen. Han er best kjent for sine landskap i midten av perioden, som vanligvis har figurer som er silhuettert mot nattehimmelen, morgentåker, karrige trær eller gotiske ruiner. Hans primære interesse var beskuelser av naturen, og hans ofte symbolske og antiklassiske arbeid søker å formidle en subjektiv, emosjonell respons til den naturlige verden. Friedrichs malerier setter karakteristisk en menneskelig tilstedeværelse i perspektiv midt i storslått landskap, og reduserer figurene til en skala som ifølge kunsthistorikeren, Christopher John Murray, retter "betrakterens blikk mot deres metafysiske dimensjon".

Episoder

#241

Kunsten som får deg ut av pandemitåken

Kunst har aldri vært utelukkende dekorativ eller underholdning. Ved siden av filosofi og religion har kunst også vært menneskets viktigste kilde til trøst. I en tilstand av uro eller sorg er det ikke piller som skal berolige oss, men de rette kunst- og kulturopplevelsene. Her får du derfor fire av de mest beroligende og trøstende kunstverkene i kunsthistorien - kunstverk som gir perspektiv, beroliger oss om fremtiden, gir økt selvfølelse og forsiktig fører oss tilbake til en roligere tilstand.

Hvis du virkelig vil bli god på kunst - Prøv 30 dager gratis

Over 300 kunstprogram. Rabatt på kunst og kunstinnramming. Rabatt på tegne- og maleutstyr. Eksklusive kunstarrangement. Nyhetsbrev. Pluss flere fordeler. Ingen bindingstid.