Claude Monet

Claude Monet
Oscar-Claude Monet (1840-1926) var en fransk impresjonistisk maler og sentral i utviklingen av kunstretningen, som i ettertid er kjent som impresjonismen.

Som femåring flyttet han med sin familie til Le Havre, hvor han senere begynte på tegneskole. Monet hadde i utgangspunktet tenkt å bli tegner, men da han var atten år ble han overtalt til å begynne å male av maleren Eugene Boudin. Monet reiste til Paris og begynte å studere malerkunst der. Han etablerte seg som landskapsmaler, og malte alltid sine landskapsbilder utendørs foran motivet; han mente bildene måtte ferdigstilles på stedet. Han arbeidet raskt for å feste til lerretet de fargene han så rundt seg; han tok seg ikke tid til å blande farger på paletten, men la fargene rett på lerretet med lette strøk.

Ordet "impresjonisme" stammer fra det franske "impression" som betyr "inntrykk". Disse malerne var ikke så opptatt av motivet som av inntrykkene de fikk av naturen. Monet sa engang at han ønsket at han ble født blind og så fikk synet tilbake, slik at han kunne ha begynt å male uten å vite hva han malte. Monet malte ofte flere bilder av samme motiv, men med forskjellige farger og lyssetting. Det bildet som gav denne kunstnergruppen navnet impresjonister, er Monets kjente bilde "Impresjon av soloppgang". Monet malte ofte serier med bilder av det samme motivet, malt på forskjellige tider av dagen eller på forskjellige årstider. På denne måten fikk han vist hvordan et motiv skifter karakter avhengig av lys og farge. Katedralbildene er eksempler på en slik serie.

Vinteren 1895 oppholdt han seg i Sandvika i Bærum og malte en rekke bilder med lokale motiver. Det mest kjent er gamle Løkke bro i Sandvika. Maleriet ble hjemkjøpt på 1990-tallet da det var lagt ut for salg. Kjøpet ble finansiert av Den norske Arbeidsgiverforening, nå NHO. Maleriet befinner seg i Nasjonalgalleriets samlinger. Et annet kjent bilde med lokalt motiv er Kolsåstoppen. Han ligger gravlagt i Giverny. Claude Monets allé i Sandvika er oppkalt etter ham.

Episoder

#241

Kunsten som får deg ut av pandemitåken

Kunst har aldri vært utelukkende dekorativ eller underholdning. Ved siden av filosofi og religion har kunst også vært menneskets viktigste kilde til trøst. I en tilstand av uro eller sorg er det ikke piller som skal berolige oss, men de rette kunst- og kulturopplevelsene. Her får du derfor fire av de mest beroligende og trøstende kunstverkene i kunsthistorien - kunstverk som gir perspektiv, beroliger oss om fremtiden, gir økt selvfølelse og forsiktig fører oss tilbake til en roligere tilstand.

Les mer

Hele Norges prisvinnende kanal om kunst og kunstbransjen © Se over 200 program om kunst, kunstnere, utstillinger og kunsthistorie på KUNZT for kun 99 kr/måneden eller 990 kr/året. Nå også med eget gunstig tilbud til skoler, kunstforeninger og bedrifter.