Kunzt

Gitte Dæhlin

Gitte Dæhlin
Gitte Dæhlin (f. 1956 - d. 2012) var en norsk kunstner. Hun var bosatt i Mexico i flere perioder fra 1978 til 2012. Inspirert av den indianske urbefolkningen laget hun byster, skulpturer og hoder i organiske materialer, for eksempel kokte palmeblader blandet med lim, papir og kalk. Dæhlin arbeidet også med tegning og maleri.

Etter utdannelse på Bournemouth & Poole College Of Arts i England og ved Vestlandets kunstakademi, debuterte hun i juni 1980 med en separatutstilling med tekstilskulpturer i Galleri Dobloug. Samme høst deltok hun på ungdomsbiennalen i Paris. Fra 1977 bodde hun i Mexico, i Chiapas på grensen til Guatemala. En utstilling i 1986 var inspirert av den indianske urbefolkningen i området. Hennes største utstilling i Norge var UrRo på Lillehammer Kunstmuseum i 2010.

I 2011 ble 21 av Dæhlins bronsefigurer plassert ut i landskapet på Sygard Grytting i Sør-Fron. De 21 skulpturene utgjør verket Flokk, og ble installert i Sør-Fron på oppdrag fra Sparebankstiftelsen DNB gjennom stiftelsens prosjekt Skulpturstopp. Verket er fra 2010 og bærer på spansk tittelen Respiro en la tierra.

To av Gitte Dæhlins tekstilskulpturer fra 1980 er innkjøpt av Nasjonalgalleriet. Disse to verkene bærer titlene Fjern deltaker og Lukket avdeling. Respiro en la tierra, 2010 (FLOKK på norsk), de 21 skulpturene som hun stilte ut i Sør-Fron, ble gitt som gave til kommunen etter utstillingen og blir stående der som en del av Sparebankstiftelsen DNBs satsing Skulpturstopp.

Hvis du virkelig vil bli god på kunst - Prøv 30 dager gratis

Over 300 kunstprogram. Rabatt på kunst og kunstinnramming. Rabatt på tegne- og maleutstyr. Eksklusive kunstarrangement. Nyhetsbrev. Pluss flere fordeler. Ingen bindingstid.