Kunzt

Håkon Bleken

Håkon Bleken
Håkon Bleken (f. 1929, Trondheim) er en norsk kunstner som bor og arbeider i Trondheim. Han er ansett for å være Norges fremste samtidskunstner, med flere verk for lengst skrevet inn i norsk kunsthistorie. Han er representert i sentrale gallerier og museer, og har utført omfattende utsmykningsoppgaver. I tillegg har han et stort og engasjert publikum.

Bleken debuterte i 1951 og har siden hatt en lang rekke separatutstillinger i landets viktigste gallerier – bl.a. Nasjonalgalleriet og Henie-Onstad Kunstsenter. Likevel ble Bleken refusert av Høstutstillingen hele ni ganger på rad som ung. Hans definitive gjennombrudd som kunstner kom i 1971 med en serie kulltegninger kalt Fragmenter av et diktatur. Bleken har også blitt anerkjent for sine illustrasjoner til flere litterære verker: bl.a. til Ibsens Hedda Gabler, Dalen Portland av Kjartan Fløgstad, Haugtussa av Arne Garborg, Mysterier av Knut Hamsun og til Babettes Gjestebud av Karen Blixen. Blekens verk formidler ofte et budskap eller en historie. Han er også en dyktig og ofte provoserende skribent, med forkjærlighet for den korte og poengterte formulering, aforismen. Bleken har flere betydelige utsmykningsoppgaver bak seg. I tillegg har han også portrettert flere kjente skikkelser, bl.a. Kong Olav V, Wenche Foss og Liv Ullmann.

Episoder

#200

Håkon Bleken er en av Norges største kunstnere

Bli med inn i studio til Håkon Bleken, en av Norges desidert største nålevende kunstner. Vi snakker om nye prosjekter, teknikker, gatekunst, Korona og savnet etter å reise.

Hvis du virkelig vil bli god på kunst - Prøv 30 dager gratis

Over 300 kunstprogram. Rabatt på kunst og kunstinnramming. Rabatt på tegne- og maleutstyr. Eksklusive kunstarrangement. Nyhetsbrev. Pluss flere fordeler. Ingen bindingstid.