Kunzt

Marianne Heske

Marianne Heske
Marianne Heske (f. 1946, Ålesund) er en norsk kunstner som bor og arbeider i Oslo. Hun er særlig kjent for sine videomalerier og installasjoner som utforsker samspillet mellom menneskene og naturen.

Heske er utdannet ved Kunst- og design- høgskolen i Bergen (1967-71), Ecole Nationale Supérieure des Beaux-Arts i Paris (1971-75), Royal College of Art i London (1975-76) og Jan van Eyck Academie i Maastricht (1976-79). Sitt internasjonale gjennombrudd fikk hun med såkalte computermalerier. Dette er malerier som har sitt utgangspunkt i videoopptak av landskaper. Opptakene blir så digitalisert, eller overført til datamaskin. Utfra dette materialet lages enorme panoramabilder. Hun regnes for å være en pinoeer innen konseptkunst og et av hennes verk, Gjerdeløa, er regnet for å være et av tolv viktigste norske kunstverk noensinne laget. Verket Gjerdeløa, som involverte flyttingen av en 250 år gammel løve fra Tafjord til Centre George Pompidou, regnes som et av de første konseptuelle kunstverkene i Norge. Heske har hatt separatutstillinger i Norge og i utlandet, og er kjøpt inn av en rekke kunstinstitusjoner i Norge i tillegg til en lang rekke store offentlige og private samlinger i mange land. Blant annet Nasjonalgalleriet, Riksgalleriet og Norsk kulturråd, Hun har undervist på kunstskoler i blant annet Norge, Canada og Tyskland.

Episoder

#212

Marianne Heske utfordrer menneskers behov for å passe inn

Bli med inn i Marianne Heske sin utstilling hos QB Gallery i Oslo, hvor hun kritiserer den pseudovitenskapelige læren om frenologi, samt enkeltmenneskets og samfunnets ønske om klassifisering og standardisering - et ønske som hun mener går på bekostning av vår individualitet i møte med andre. Se også hvordan det går når Heske bruker læren om frenologi på kunsthistoriker og programleder, Silje Sigurdsen.

Hvis du virkelig vil bli god på kunst - Prøv 30 dager gratis

Over 300 kunstprogram. Rabatt på kunst og kunstinnramming. Rabatt på tegne- og maleutstyr. Eksklusive kunstarrangement. Nyhetsbrev. Pluss flere fordeler. Ingen bindingstid.