Kunzt

Martin Puryear

Martin Puryear
Martin Puryear (f. 1941) er en amerikansk kunstner som bor og arbeider i Hudson Valley, New York State. Han er kjent for sin interesse for tradisjonelt håndverk og jobber i materialer som tre, metall, tjære og bronse. Formen henter han gjerne fra naturen eller fra dagligdagse bruksgjenstander. Ofte kretser arbeidene hans omkring temaer som identitet, kultur og politikk.

Puryears arbeider er stilt ut og kjøpt inn av museer og samlinger i hele verden, blant annet var han USAs representant på Venezia-biennalen i 2019. Han har laget verk for offentlige rom flere steder i verden.

Hans hittil største skulptur, den 12 meter høye "Big Bling" som ble oppført i tre, netting og bronse i Madison Square Park i New York i 2016, kan minne om skulpturen i Bjørvika Oslo laget for Sparebankstiftelsen DNB sin satsning, Skulpturstopp. Men selv om silhuetten til de to skulpturene ligner hverandre, gjør forskjeller i størrelse og materialer dem likevel totalt forskjellige: "Skapning fra Iddefjord er et mer intimt verk, laget for tettere kontakt med betrakteren", sier Puryear. Mens den transparente "Big Bling" ikke var ment som et permanent arbeid, ser han for seg at granittskulpturen i Bjørvika kan bli stående i tusenvis av år.

Episoder

Hvis du virkelig vil bli god på kunst - Prøv 30 dager gratis

Over 300 kunstprogram. Rabatt på kunst og kunstinnramming. Rabatt på tegne- og maleutstyr. Eksklusive kunstarrangement. Nyhetsbrev. Pluss flere fordeler. Ingen bindingstid.