Kunzt

Nikolai Astrup

Nikolai Astrup
Nikolai Astrup (1880-1928) er en av Norges mest fremtredende og folkekjære billedkunstnere. Han har gjort seg bemerket både som grafiker og som maler, og er fremfor alt kjent for sine særegne skildringer av Vestlandets frodige, ville natur og tradisjonelle folkeliv.

Astrup var født i Bremanger i 1880 hvor faren arbeidet som sogneprest i Jølster. Med unntak av utdanning og studiereiser bodde Astrup i Jølster heile livet. I 1899 registrerte Astrup seg ved Den kongelige Tegne- og Kunstskole i Kristiania og begynte samtidig på Harriet Backers private malerskole. På en studiereise gjennom Tyskland i 1901 var han sterkt beveget av bildene til symbolisten Arnold Böcklin. Same året begynte han i lære hos Christian Krohg ved Académie Colarossi i Paris og var inspirert av kunsten til Henri Rousseau og Paul Gauguin. I 1902 flyttet Astrup tilbake til Jølster for å male. Den tiltrekkjande og rå naturmystikken preger Astrup sin kunst, som vi ser i Kollen (1906) og Jonsokbål (1912), samtidig som stemningen har et mer dempa og nyromantisk uttrykk i feks Vårnatt i hagen (1909).

Tresnittene til Astrup var et pionerarbeid i norsk grafikk og bærer tydeleg preg av japansk inspirasjon. Astrup fekk tidleg eit godt omdøme i norsk kunstliv. Den første separatutstillinga hans i Kristiania i 1905 var ein stor suksess, og via Eilif Peterssen kjøpte Nasjonalgalleriet maleriet, Stabbur i Jølster (1905). Separatutstillingane i Bergen Kunstforening i 1908 og Kunstnerforbundet i Kristiania i 1911 fekk òg gode kritikkar. Astrup omtalte seg sjølv som ein såkalt “naturalistisk naivist” og er regnet som den fremste heimstadkunstneren i Norge.

Astrup-samlingen til SBS viser alle aspektene av kunstneren Nikolai Astrups virksomhet og består i dag av over 1.100 arbeider, fordelt på 55 malerier, 94 tresnitt, 52 andre papirarbeider og over 900 barne- og ungdomstegninger.

Episoder

Hvis du virkelig vil bli god på kunst - Prøv 30 dager gratis

Over 300 kunstprogram. Rabatt på kunst og kunstinnramming. Rabatt på tegne- og maleutstyr. Eksklusive kunstarrangement. Nyhetsbrev. Pluss flere fordeler. Ingen bindingstid.