Kunzt

Nikolai Torgersen

Nikolai Torgersen
Nikolai Torgersen (f. 1990, Oslo) er en norsk kunstner som bor og arbeider i Oslo. I en periode bodde han i Paris, før han flyttet tilbake til Oslo. Torgersen arbeider med tegninger, maleri, digitale trykk og skulptur. Verkene har ofte en blanding av det figurative og abstrakte. Torgersen ønsker ikke å begrense arbeidet sitt til en stil, og han har jobbet mye med blyant, kull og papir, men også med håndtegnede animasjoner, videokunst, skulpturer i gips, papp, papir, tekstil, stålvaier, hønsenetting, akrylmalerier, rom og opplevelsen av objekter i rom, tekst og mer. Kunstverkene opptrer ofte i serier, som Torgersen selv forklarer at er styrt av et personlig behov for et narrativ.

Torgersen var alltid kreativ som barn, og begynte å jobbe aktivt med kunst som 14/15-åring, etter å ha droppet ut av skolen da han var 13. Hans kunstneriske karriere startet med fotografering og arbeid innen grafisk design og illustrasjon for blant annet Skullcandy og Natt & Dag. Senere ble Torgersen utdannet ved Einar Granum Kunstfagskole i Oslo. I 2012 debuterte Torgersen som den yngste kunstneren siden 1970-tallet til å stille ut på Høstutstillingen, og i 2019 deltok han igjen med fire arbeider sammen med Julian Karlsen og WDLND.

Videre har han arbeidet som fotograf, videograf og kunster i Los Angeles og i Oslo for Bigbang til albumet deres "The Oslo Bowl" (2012-13). Han har også deltatt på gruppeutstillinger hos blant annet Galleri Neuf, Shoot Gallery, Oslonowhere, Galleri Lyssky og Collective Oslo. I tillegg har han hatt separatutstillinger hos Guttestreker, Galleri Dopsgate 4 og Kelvin Oslo.

Store deler av Torgersens liv har vært preget av angst, depresjon, rus og suicidale tanker. Høsten 2020 ble imidlertid Torgersen avholds, og siden da har kunsten vært svært viktig. I sine seneste arbeider har han blant annet undersøkt hvordan den synlige verden kun er en forenklet versjon av hvordan den faktisk ser ut. Ofte kan det abstraherte formidle noe som realismen ikke kan, og mange ganger har sinnet sin egen måte å tolke et objekt eller en situasjon på, som kan være knyttet til tidligere erfaringer. Torgersen mener at alle opplever verden forskjellig, og slik sett kan man si at all realitet er en form for abstraksjon.

I 2020 mottok Torgersen Morten Ramms kunstnerstipend. I 2021 mottok Torgersen Subjektprisen Årets kunstner.

Episoder

Hvis du virkelig vil bli god på kunst - Prøv 30 dager gratis

Over 300 kunstprogram. Rabatt på kunst og kunstinnramming. Rabatt på tegne- og maleutstyr. Eksklusive kunstarrangement. Nyhetsbrev. Pluss flere fordeler. Ingen bindingstid.