Kunzt

Rachel Whiteread

Rachel Whiteread
Rachel Whiteread (f. 1963) er en av Storbritannias ledende samtidskunstnere. I 1993 vant hun, som første kvinne, den prestisjetunge Turner-prisen. Hun regnes blant de såkalte Young British Artists, en kunstnergruppe med blant andre Damien Hirst og Tracey Emin, som begynte å stille ut sammen i London i 1988.

Whiteread er kjent for sine skulpturer, som gjerne er avstøpninger av hverdagsgjenstander. Alt fra badekar, esker og skap til mer monumentale gjenstander som oppholdsrom og bygninger. Karakteristisk for arbeidene er det "negative rommet" (engelsk: "negative space"). Verket er ikke en avstøpning av en gjenstand, men av det tomme rommet inne i eller under gjenstanden. "The Gran Boathouse" i Gran, som er en del av Sparebankstiftelsen DNB sin satsning Skulpturstopp, er hennes første verk i Norge.

Whiteread ble i 2019 utnevnt til kommandørdame av Order of the British Empire (DBE) for sin innsats for kunsten. Hun ble dermed opphøyd i ridderstanden og fikk rett til å føre tiltaleformen dame foran sitt navn.

Episoder

Hvis du virkelig vil bli god på kunst - Prøv 30 dager gratis

Over 300 kunstprogram. Rabatt på kunst og kunstinnramming. Rabatt på tegne- og maleutstyr. Eksklusive kunstarrangement. Nyhetsbrev. Pluss flere fordeler. Ingen bindingstid.