Zdenka Rusova

Zdenka Rusova
Zdenka Rusove (f. 1939, Praha) er en norsk grafiker og tegner. Hun ble født i Tsjekkia, men har vært bosatt i Norge fra 1970.

Siden Rusova kom til Norge har hun markert seg sterkt i kunstfeltet. Rusova ble den første kvinnelige rektor ved Statens Kunstakademi i Oslo (1989-1992), og regnes i dag som en av Norges fremste grafikere. Rusovas verk er innkjøpt til og representert ved de fleste og viktigste norske kunstinstitusjonene: Henie Onstad Kunstsenter, Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design, inkludert Museet for samtidskunst og KODE-museet i Bergen. Rusovas verk er også å finne i en rekke samlinger. Blant annet AKO Kunststiftelse, Nasjonalgalleriet i Praha, og i Moravaská Galerie i Brno.

Episoder

#160

Samarbeid

Zdenka Rusova kom til Norge med to tomme hender

Zdenka Rusova kom til Norge med to tomme hender

Med to tomme hender kom tsjekkiske Zdenka Rusova til Norge i 1968. Tyve år senere ble hun den første kvinnelige rektoren ved Statens Kunstakademi i Oslo, nå Kunsthøyskolen i Oslo. I dag ansees hun for å være en av Norges mest anerkjente og erfarne grafikere.

Les mer

Hele Norges prisvinnende kanal om kunst og kunstbransjen © Se over 200 program om kunst, kunstnere, utstillinger og kunsthistorie på KUNZT for kun 99 kr/måneden eller 990 kr/året. Nå også med eget gunstig tilbud til skoler, kunstforeninger og bedrifter.