Kunzt

Munchmuseet

Munchmuseet
Munchmuseet er et kunstmuseum i Oslo som er dedikert til den norske maleren, Edvard Munch (1863-1944). Fire år før Edvard Munch døde den 23. januar 1944, hadde han testamentert alle sine etterlatte eiendeler til Oslo kommune. Den rikholdige gaven besto blant annet av mer av 28.000 kunstverk, i tillegg til tekster, brev, fotografier, verktøy og andre personlige eiendeler. Allerede i sin levetid var Munch involvert i diskusjoner om et fremtidig Munch-museum, men først i 1946 vedtok Oslo kommune at museet skulle bygges. I 1953 ble det endelig utlyst arkitektkonkurranse. Hele 50 bidrag kom inn, og forslaget «Rondo Amoroso» av de relativt unge arkitektene Gunnar Fougner (40) og Einar Myklebust (30), vant 1. premie og 10.000 kroner. Kritiske røster mente imidlertid at de kommunale og sosialdemokratiske hensynene hadde veiet for tungt og stått i veien for de internasjonale ambisjonene. Debatten om museets form og innhold vedvarte gjennom byggeperioden. Enkelte klaget på at man ikke hadde greid å skape en ramme av internasjonalt format rundt Munchs kunst. Andre, som arkitekt Georg Eliassen, påpekte at tomtevalget var blitt en politisk hestehandel. Han bemerket syrlig at plasseringen «ble tatt ut kanskje mere med tanke på en fordeling av kulturens goder etter byplanmessige synspunkter enn ut fra hensynet til de tusener som tidene fremover vil søke veg til Edvard Munch». Da museet åpnet sine dører i mai 1963, hundre år etter at Munch ble født, var det imidlertid til en nær panegyrisk omtale i dagspressen. Men det ble raskt klart at bygget ikke ga de ideelle rammene for institusjonen. Staben vokste raskt, og på under 20 år utviklet behovet for oppgraderinger seg til kritisk. Daværende Munch-direktør Alf Bøe omtalte bygget som et «sparebygg» som hadde vist seg å «ikke holde mål». Den økende interessen for Edvard Munchs kunst var tydelig undervurdert. Våren 2021 åpner det nye Munchmuseet, med nytt navn MUNCH.

Episoder

#227

Slik skaper du unike kunstutstillinger

Noen ganger blir det tatt ekstra grep for å gi publikum en unik og annerledes kunstopplevelse. Jeg besøker arkitektkontoret, Manthey Kula, hvor jeg snakker med arkitekt og grunnlegger, Beate Hølmebakk. Kontoret jobber for tiden med det nye Munchmuseet og med Utøya minnested. Hvorfor bruke en arkitekt til en utstilling? Og hva bør du tenke på hvis du skal skape en god kunstopplevese?

Hvis du virkelig vil bli god på kunst - Prøv 30 dager gratis

Over 300 kunstprogram. Rabatt på kunst og kunstinnramming. Rabatt på tegne- og maleutstyr. Eksklusive kunstarrangement. Nyhetsbrev. Pluss flere fordeler. Ingen bindingstid.