Kunzt

Hanne Friis

Hanne Friis
Hanne Friis (f. 1972, Oslo) er en norsk billedkunstner som bor og arbeider i Oslo. Friis er kjent for sine monumentale tekstilskulpturer. Skulpturene er formet gjennom en spesiell folde- og sømteknikk utført for hånd. Tette lag med folder forandrer det løse materialet til en komprimert masse og skulpturell form. De skulpturelle formene er abstrakte, med referanser til kropp og natur.

Friis er utdannet innen skulptur og maleri fra Kunstakademiet i Trondheim (1996), men har siden studietiden arbeidet med tekstile materialer. Friis både viderefører og utfordrer den tekstile tradisjonen gjennom sine taktile, håndverksbaserte, skulpturelle og romlige verk. De abstrakte formene i Friis sine arbeider har referanser til både kroppslige prosesser og naturens kretsløp. Hun har selv uttalt at hun gjennom hele sitt kunstnerskap har arbeidet med temaer knyttet til hvordan vi mennesker er forbundet med naturen, og hvordan vi som natur er i konstant forandring, noe som til slutt fører oss til døden. Liv og død henger sammen.

Friis har gjort seg bemerket i Norge og Sverige de siste årene på blant annet Myke Monumenter (KODE Art Museum, Bergen), Vi lever på en stjerne (Henie Onstad Art Center) Attention: Craft! (Liljevalchs Konsthall, Stockholm), Tusen tråder, (Lillehammer Kunstmuseum) og Skulpturbiennalen 2013, (Vigelandsmuseet, Oslo). Hun har også stått bak signifikante romutsmykninger som for eksempel på Sentralen, Oslo, (Sparebankstiftelsen) og Norges miljø- og biovitenskapelige Universitet. Nylig ble et av Friis´s monumentale verk Mørke strukturer, innkjøpt til Kunstindustrimuseet i Oslo. Friis er representert med verk i Oslo Kommunes kunstsamling, Statoil, KODE, Bergen, Nordenfjeldske Kunstindustrimuseum, Trondheim og Nordnorsk Kunstmuseum, Tromsø.

Episoder

Hvis du virkelig vil bli god på kunst - Prøv 30 dager gratis

Over 300 kunstprogram. Rabatt på kunst og kunstinnramming. Rabatt på tegne- og maleutstyr. Eksklusive kunstarrangement. Nyhetsbrev. Pluss flere fordeler. Ingen bindingstid.