Kunzt

Hilma Af Klint

Hilma Af Klint
I lang tid ble det antatt at Wassily Kandinsky var den første kunstneren som laget abstrakt kunst i 1911. Nå vet vi at svenske, Hilma af Klint (1862-1944), allerede skapte abstrakte malerier i 1906, og dermed den første kunstneren innen abstrakt kunst.

I dag er den svenske kunstneren derfor også kjent som en av de tidligste og viktigste abstrakte kunstnerne, og blant de store kvinnelige kunstnerne i vestlig kunsthistorie. I løpet av livet skapte Hilma af Klint rundt 1000 malerier, akvareller og skisser. Mange av verkene hennes var sterkt påvirket av det åndelige. I motsetning til andre dyktige kvinnelige kunstnere på hennes tid, kan det tenkes at Hilma af Klints sin noe sene berømmelse hovedsakelig kom av hennes egen innsats. Mens hun levde antok hun at folk flest ikke ville være i stand til å forstå hennes komplekse verk, og derfor skrev hun også i testamentet at verkene hennes skulle vises for en større offentlig tidligst 20 år etter hennes død. Det viste seg at Hilma af Klint hadde rett: Da verkene hennes først ble tilbudt Modern Museet i Stockholm i 1970, ble donasjonen opprinnelig avvist. Det tok ytterligere ti år før en forståelse av den kunsthistoriske verdien av Hilma af Klints malerier var fullstendig etablert.

Hvis du virkelig vil bli god på kunst - Prøv 30 dager gratis

Over 300 kunstprogram. Rabatt på kunst og kunstinnramming. Rabatt på tegne- og maleutstyr. Eksklusive kunstarrangement. Nyhetsbrev. Pluss flere fordeler. Ingen bindingstid.