#293
#285
#284
Samarbeid
#282
#277
Samarbeid
#269
#268
#267
#258
I år er det kunsten som skal redde julen, og jordkloden, bittelitt. Bli kjent med konseptet AD_VENT laget av scenograf Ditteke Waidelich, og se noen av de unike kunstopplevelsene bak hver luke.
#257
En av Norges største og mest omtalte kunstnere, blant annet kjent for sitt samarbeid med Bjarne Melgaard, åpner utstillingen "Du finnes" hos Galleri Brandstrup i Oslo. Hva er hans første minne av å skape kunst? Hva tenker han om sin egen suksess? Og hvilket råd vil han gi til kunstnere som ønsker å leve av kunsten sin?
#254
Gatekunst - en kunstnerisk retning hovedsakelig ment til å kritisere det etablerte. Forbeholdt de tøffeste av "de tøffe" og som våget å spraye og spre et budskap så sterkt og politisk, at de kommersielle kunstmarkedene ikke ønsket å satse på dem. Det ble gjerne ansett som for kritisk og for politisk. Det ville rett og slett ikke selge. Alt dette skulle med tiden forandre seg.
Bli med til Blomqvist Kunsthandel i Oslo, hvor de sammen med Kunstveggen arrangerer Norges første urbane kunstauksjon 10-22 november 2021.
#251
Kunsten til Julia Boracco er sammensatt, tverrfaglig og kompleks, og den inneholder noe av det deiligste innen kunst (og livet generelt) - det gjentagende.
#250
En av de friheten vi i dag setter høyest i den vestlige verden, er friheten til å bli og jobbe med det du vil. Så hva med kunstneryrket? Rett frem for alle? Langt ifra. Her får du fem kunstnere i kunsthistorien du sannsynligvis aldri eller sjelden har hørt om.
#248
Nordmenn flest har fem uker fri i løpet av et år, noe som utgjør 35 dager. De resterende 330 dagene består av hverdagen, noe som betyr at hverdagen er en sentral del av livet. Noen har mer fri og noen har mindre. Dette er også langt flere fridager enn hva de fleste andre i verden har. Nøkkelen til et godt liv må jo derfor finnes i nettopp dette - en god hverdag. Men hvordan ser "hverdagen" ut i kunsten?
#247
Vi alle har opplevd eller vil få oppleve i løpet av livet en kjærlighetssorg. Det store spørsmålet er hvordan vi håndterer sorgen, får utløp for smerten, og om vi klarer å bruke den kraften som nettopp ligger i en kjærlighetssorg til noe positivt. For eksempel skape god kunst. I kunsthistorien finnes det en rekke kunstnere som har brukt sin kjærlighetssorg til å skape tidløse mesterverk. Her får du fem av dem.
#246
Anna Daniell iscenesetter situasjoner mellom publikum og kunsten hennes, for å utfordre det vante perspektivet at objekter bare er noe vi som mennesker skaper og bruker - og ikke noe som også påvirker, hjelper og former oss. Nå er hun i innspurten på ny, permanent utsmykning av Oslo Rådhus, med én skulptur for hver bydel i Oslo.
#241
Kunst har aldri vært utelukkende dekorativ eller underholdning. Ved siden av filosofi og religion har kunst også vært menneskets viktigste kilde til trøst. I en tilstand av uro eller sorg er det ikke piller som skal berolige oss, men de rette kunst- og kulturopplevelsene. Her får du derfor fire av de mest beroligende og trøstende kunstverkene i kunsthistorien - kunstverk som gir perspektiv, beroliger oss om fremtiden, gir økt selvfølelse og forsiktig fører oss tilbake til en roligere tilstand.
#240
Katinka Goldberg leker med fotografiet på en sjelden, sårbar og vakker måte. Hun er en mester i den hårfine balansen mellom det frastøtende og tiltrekkende. Bli med inn i utstilling hos Buer Gallery i Oslo, hvor hun stiller ut flere ulike typer fotografi.
#239
Petter Malterud Grøndahl og Christoffer Kroge Christensen har tegnet store deler av livet. I en tid etter VGS kom studier og jobb i første rekken, helt til tegnegleden tok overhånd og de satset på tegne-kollektivet, Guttestreker. Bli med inn i nyåpnet eget kunstgalleri på St.Hanshaugen i Oslo.
#238
Bli med inn i Fredsprisutstillingen hos Nobel Fredssenter i Oslo, hvor en av Afrikas mest anerkjente fotokunstnere, Aïda Muluneh, stiller ut fotoserien "Road of Glory", som handler om hvordan mat blir brukt som våpen i krig. Programsjef Toril Rokseth tar oss med gjennom den sterke utstillingen.
#236
Samarbeid
Bli med inn i studio til Martin Whatson, hvor han sammen med Eikund møbelprodusent skaper unik brukskunst. Hva tenker Whatson og Eikund om skillet mellom kunst og brukskunst? Hvorfor jobber de sammen? Og tror de at vi vil se mer av denne typen sammensmeltninger i fremtiden?
#235
Bli med inn i studio til scenograf og billedkunstner, Maja Nilsen, hvor hun skaper parallelle univers med scenografi. Hvordan skaper hun disse "rommene" og hvilke fordeler har det å komme med en bakgrunn fra billedkunst inn i scenekunst?
#234
Gaming, internett, digitalisering, bildedeling, ideutveksling på nett og memes. En generasjon har vokst opp med dette som en naturlig del av livet, og nå skal denne generasjonen utdanne og etablere seg som kunstnere. Hvordan påvirker det kunsten deres? Bli med inn i studio til Vincent Langaard, hvor vi snakker om en ny tendens i kunsten som vokser frem med en ny generasjon kunstnere, nemlig postdigital kunst. Hva tenker han selv om det postdigitale kunstuttrykket, hva kjennetegner det, hvor kommer begrepet fra og hvordan skaper han sin kunst?
#233
Etter å ha intervjuet over 250 kunstnere de siste fire årene begynner jeg å få en god forståelse for hva jobben som profesjonell kunstner faktisk krever. Her får du tre solide råd for hvordan du kan leve av kunsten din. Dette er råd som jeg selv har testet i min virksomhet som kunsthistoriker, frilans kunstformidler og kunstjournalist, og som jeg har positiv erfaring med.
#232
Lite er bedre enn kunst som virker målrettet og konsekvent, som byr på læring, er visuelt spennende og har en klype kunsthistoriske referanser, som er åpenbart krevende å få produsert - derfor også beundringsverdig - og som faktisk klarer å få meg, som publikum, til å forstå alvoret i menneskeskapte klimaendringer og konsekvensene av disse. Bli med til Buer Gallery, hvor kunstner Christian Houge stiller ut to serier, Death of a Mountain og In;Human Nature, som på hvert sitt vis undersøker menneskets møte med naturen. Enten det er som overgriper og erobrer eller beskytter og ivaretager.
#231
I hele mars måned har Kunzt vært så heldig å ha med to praktikanter fra kunsthistoriestudiet ved Universitetet i Oslo, som en del av utdanningen deres. Praksisoppholdet gir studiepoeng og er støttet av Lånekassen. I tillegg til at de har fått se og lære om litt av alt hva det innebærer å drive denne kanalen, så har de også fått i oppgave å lage sin helt egen video om en utstilling de har valgt selv. De hadde aldri før laget videokritikk fra A-Å og de hadde aldri før formidlet kunst på video. Nå er disse to versjonene klippet sammen til én episode på Kunzt.no.
Bli med inn til Peder Lund i Oslo, hvor Fride Jensen og Linn Hestnes tar oss med gjennom utstillingen til den verdensberømte amerikanske kunstneren, Paul McCarthy. Verkene har aldri før blitt vist til offentligheten. Liker Jensen og Hestnes det de ser? Fungerer utstillingen godt? Og hva tenker de om praksisoppholdet og det å formidle kunst i videoformatet?
#229
Kunsten "alle" snakker om. Kunsten som kickstarter nye spilleregler i kunstmarkedet. Kunsten som sikrer kjøperen eksklusivitet i en tid med økende deling i digitale flater. Hva er kryptokunst? Hvordan lages kryptokunsten? Og hvorfor? Og få guiden på hvordan du også kommer i gang som kjøper eller selger av kryptokunst på 1-2-3.
#227
Noen ganger blir det tatt ekstra grep for å gi publikum en unik og annerledes kunstopplevelse. Jeg besøker arkitektkontoret, Manthey Kula, hvor jeg snakker med arkitekt og grunnlegger, Beate Hølmebakk. Kontoret jobber for tiden med det nye Munchmuseet og med Utøya minnested. Hvorfor bruke en arkitekt til en utstilling? Og hva bør du tenke på hvis du skal skape en god kunstopplevese?
#223
Enten du sitter i sofaen eller står i polkøen, du skal nå få bli med inn i en utstilling så sterk at selv helseminister Bent Høie skulle ta seg fri fra pandemien for å offisielt åpne den. Nå har utstillingsåpning vært utsatt på grunn av ny nedstenging i Oslo, men heldigvis er Kunzt døgnåpent 365 dager i året. Det du ser er et samarbeid mellom Straff Skader-kampanjen, Foreningen Tryggere Ruspolitikk, Ferd, fotograf Pernille Sandberg og Shoot Gallery, om bruk av rusmidler og hvordan ruspolitikken bør flyttes fra justis til helsedepartementet.
#222
Samarbeid
Hvert år reise flere tusen nordmenn utenlands for å ta sin utdannelse. Men hvordan er det å studere kunst i utlandet? Og hvordan går du frem hvis du ønsker å studere kunst i utlandet?
#221
Møt Lars Elton, Norges lengstsittende og mest erfarne kunstkritiker. Hva mener han en kunstkritikk bør inneholde? Hva tenker han om fremtiden til kunstkritikk i et stadig mer presset medielandskap? Og hva er det drøyeste han har opplevd i sin snart 30 år lange karriere som kunstkritiker?
#219
Godt nytt år. I denne episoden får du kunstfrontens kommende trender, og la meg bare si: det blir en del politisk ukorrekt i vente. Dette er Kunstprognosen for året 2021.
#217
Bli med hjem til programleder og tegner, Fredrik Skavlan, hvor han har sitt tegnestudio. Vi snakker om kunstnerdrømmen, om veivalg i karrieren og om hvordan han skaper tegningene sine.
#215
Det selges mye kunst i Norge og nordmenn er et kunst- og kulturinteressert folk. Men hvor og fra hvem kjøpes kunsten? Få topp ti-listen på de som selger mest kunst i Norge og bli med til tre av aktørene på listen.
#214
Espen Cook flyttet fra Hong Kong til Oslo sommeren 2020 på grunn av opptøyene og virussituasjonen. I Hong Kong levde han av å fikse fester og dj’e. For han holdt det med åtte år, men hvordan er den nye hverdagen som multikunstner og kunststudent i hovedstaden?
#213
I tillegg til å være programleder for et av NRK sine mest populære TV-program, Arkitektens hjem, er Charlotte Thiis-Evensen en solid kunstner som arbeider med fotografi og film. Bli med inn i studio til Charlotte for å lære om hennes prisvinnende kunst. Hva driver hun i arbeidet? Og hvorfor akkurat fotografiet?
#212
Bli med inn i Marianne Heske sin utstilling hos QB Gallery i Oslo, hvor hun kritiserer den pseudovitenskapelige læren om frenologi, samt enkeltmenneskets og samfunnets ønske om klassifisering og standardisering - et ønske som hun mener går på bekostning av vår individualitet i møte med andre. Se også hvordan det går når Heske bruker læren om frenologi på kunsthistoriker og programleder Silje Sigurdsen.
#207
Bli med inn i studio til Fredrik Raddum. Han skaper kunst som er direkte gøy å se på samtidig som det ligger et alvor i bunn. Det er denne balansen som jeg beundrer i Raddums kunstnerskap. Nå jobber han mot ny utstilling hos Galleri Brandstrup i Oslo, hvor vi får bli med i innspurten.
#206
Bli med inn i studio til billedhugger og grafiker Nico Widerberg. Mens kunstkritikere og offentlige stipender overser blir Widerbergs kunst omfavnet av kunstsamlere og oppdragsgivere i hele landet, med flere utsmykningsoppdrag på gang. Vi snakker om kjærligheten til norsk stein, oppdrag, motgangen han opplevde som fremadstormende kunstner tidlig i karrieren og hvorfor han aldri gir opp.
#205
Bli med inn i studio til Solveig Ane Kirkaune Øksendal, hvor hun tegner kroppen slik den er i all sin naturlighet. Teknisk utsøkt - motivmessig svært grafisk...
#204
Bli med hjem til Ahmed Umar, en norsk-sudansk kunstner som skiller seg ut i norsk samtidskunstscene. Umar har fått mye medieomtale de siste årene og stilt ut hos en rekke anerkjente aktører i kunstfeltet i både inn- og utland. Nå drømmer han om Venezia Biennalen.
#203
Følelser er noe av det viktigste i kunsten og kunsthistorien og er en essensiell del av så og si all kunst som noensinne er blitt skapt. Bli med inn til Kulturhistorisk museum i Oslo for utstillingen "Følelser i Antikken og Det gamle Egypt”, hvor vi kommer tett på flere tusen år gamle originale verk.
#201
Bli med til et nedlagt industribygg i Oslo, hvor kunstner Petter Wang har samlet en rekke kunstnere for showkonseptet Guilty Pleasure, en feiring av kunst, kultur, mote og det gode liv, derav Pleasure. Felles for alle involverte er at de er livsnytere som dyrker estetisk sans. Wang produserer showet sammen med klesmerket Chamber, ved designer Rafael Dunbar.
#199
Samarbeid
Bli med inn i nye Deichman Hovedbibliotek i Bjørvika, hvor kunstner Lars Ø. Ramberg har laget det perfekte verket for biblioteket og for tiden vi lever i, med digitalisering og delingskultur.
#198
Bli med inn i Vebjørn Sand og Eimund Sand sitt «Roseslott» - et omfattende kunstprosjekt på toppen av Holmenkollen som forteller historien om okkupasjonen og frigjøringen av Norge under andre verdenskrig. Prosjektet formidler også de grunnleggende prinsippene for demokrati, rettsstat og humanisme som da ble satt ut av kraft. Vi ble med i innspurten før den store åpningen juni 2020.
#197
Bli med inn i studio til Eyvind Solli Andreassen, en av få mannlige norske kunstnere som arbeider med keramikk. Vi lærer om hvordan og hvorfor han bruker en flere tusen år gammel teknikk i kunsten sin, og hører om hans ambisjoner om å opprette et nytt keramikkverksted for nyutdannede kunstnere.
#196
En av de mest anerkjente sjangrene i kunsthistorien er portretter. Her får du alt du trenger å vite om sjangeren på 10 minutter. Du får også bli med inn i studio til kunstner Helene Knoop - tidligere elev av den berømte malermesteren, Odd Nerdrum, og en av Norges fremste portrettmalere.
#194
Samarbeid
Over to episoder undersøker vi det å bruke kroppen som lerret. Bli med til Ida Omdal i Skien som elsker tatoveringer og har kroppen full. Hva liker hun med tatoveringer? Hvilken type liker hun best? Og har hun noensinne angret? Vi besøker også Remove i Oslo, hvor Silje får fjernet sin tatovering.
#193
Bli med inn i Sara Korshøj Christensen sitt nye studio i TRAFO Kunstnerhus i Oslo, et av byens vakreste bygg. Nå arbeider hun mot ny utstilling, hvor hun elsker prinsippet med DIY (Do It Yourself) og det uperfekte.
#192
Bli med inn i studio til Calina Pandele Yttredal, en av få norske kunstnere som arbeider med iriserende maling. Vi snakker om lys og mørke, farger, offentlige utsmykninger og Korona.
#191
Lær om den kanskje mest folkelige kunsten og som finnes overalt i hverdagen - illustrasjoner. Hvordan kan illustrasjoner bidra til å løfte en tekst eller et budskap? Hvilken styrke ligger i illustrasjoner?
#190
Bli med inn i studio til Marit Roland og hør om hvordan hun klarer å få noe så enkelt og relativt billig materiale som papir til å bli storslåtte skulpturer.
#188
Bli med inn til QB Gallery, et av Norges beste gallerier for samtidskunst, og se utstillingen som skyver galleriet ut av sin egen komfortsone.
#186
Samarbeid
Ingen kunstproduksjon, ingen kunst. Men hvor lett er det å finne et atelier? I samarbeid med Oslo Open undersøker jeg kunstnere sin arbeidssituasjon i hovedstaden. Over to episoder får du bli med inn i studio til Ellen Grieg, Anja Carr, Eyvind Solli Andreassen og Espen Iden. Episode 1/2 ser du her.
#185
Samarbeid
Ingen kunstproduksjon, ingen kunst. Men hvor lett er det å finne et atelier? I samarbeid med Oslo Open undersøker jeg kunstnere sin arbeidssituasjon i hovedstaden. Over to episoder får du bli med inn i studio til Ellen Grieg, Anja Carr, Eyvind Solli Andreassen og Espen Iden. Episode 2/2 ser du her.
#183
Samarbeid
Hvordan blir du kunstner i Norge i dag? Vi undersøker ulike utdanningstilbud innen kunst i Norge; fra Videregående til Folkehøyskole til Kunstfagskole og Høyskole. Episoden er laget i et samarbeid med Einar Granum Kunstfagskole.
#182
Silje Sigurdsen og Ingeborg Løvlie ser mye kunst - hver dag. Men hva skjer når de selv skal prøve å male? Bli med til The Art Collective i Oslo, hvor Silje og Ingeborg blir utfordret i en stor maleduell. Se episoden for å finne ut hvem som vinner...
#178
Farger er en viktig del av våre liv, hvordan vi ser verden, andre og oss selv. Farger er viktig for våre følelser, og selvsagt, en viktig brikke i et kunstverk sitt uttrykk. Bli med inn i studio til Lars Strandh, en av Skandinavias mest erfarne kunstnere, og som har viet livet sitt til farger, linjer og det minimalistiske.
#160
Samarbeid
Med to tomme hender kom tsjekkiske Zdenka Rusova til Norge i 1968. Tyve år senere ble hun den første kvinnelige rektoren ved Statens Kunstakademi i Oslo, nå Kunsthøyskolen i Oslo. I dag ansees hun for å være en av Norges mest anerkjente og erfarne grafikere.
#150
Gustav Vigeland (1869-1943) er Norges største billedhugger, og i 2019 hadde han fylt 150 år. Vi blir kjent med mannen bak store og berømte verk som Monolitten i Vigelandsparken, "Tiggerne" og "Sinnataggen".
#137
Bli med inn i studio til kunstner Matilda Höög. Hun maler det som skjer i Oslo sine gater.
#126
Anette Krogstad holdt fremdeles på med masteroppgaven sin på kunsthøyskolen da hun fikk et av de mest juicy oppdrag en kunstner kan få - å lage serviset til Noma i København, en av verdens beste restauranter.
#125
Bli med på Norges eneste festival som mikser mote og kunst, Collective Oslo Fashion Art Festival. Ingeborg Løvlie debuterer også som programleder.
#91
Bli med inn i studio til fotograf Ole Marius Jørgensen, en av Norges dyktigste fotografer.
#84
Møt Sverre Malling, en av Norges mest talentfulle kunstnere spesialisert på tegning med kull og blyant.
#82
Til dere som ikke kunne delta på PechaKucha Night Oslo februar 2018. Her er vårt bidrag, hvor Silje Sigurdsen forteller om hvorfor hun startet Kunzt og om veien videre.
#80
Fikk jeg over 100 likes på den første bak kulissene-episoden skulle jeg lager en til for dere. Jeg fikk over 200 likes. Takk! Episode 2/2.
#79
Bli med på en dag med innholdsproduksjon. Får denne episoden over 100 likes produserer vi enda en "bak kulissene" for dere. Episode 1/2.
#70
Bli med til Galleri Brandstup i Oslo hvor vi møter Bjarne Melgaard og Sverre Bjertnæs, to av Norges mest anerkjente og bestselgende kunstnere.
#63
Bli med inn i studio til Per Hess, en av Norges fremste kunstnere og en av de få kunstnerne i verden som arbeider med neonlys.
#34
Marina Abramovic er for kunsten det Barack Obama er for politikken: superberømt, svært innflytelsesrik og elsket av millioner. Hun åpnet nylig utstilling på Galleri Brandstrup i Oslo. Jeg fikk 15 minutter. Se hva som skjer.
#33
Topp stemning på åpningen av Marina Abramovic sin nye utstilling "Dozing Consciousness" hos Galleri Brandstrup.
#27
Bli med inn i utstillingen til en av Norges største og mest anerkjente kunstnere, den tidligere gatekunstner Dolk. Han åpner utstillingen "Feint" hos Galleri Brandstrup på Tjuvholmen i Oslo.
Prøv 30 dager gratis.