Kunzt

#317

Hvordan har teknologisk utvikling og flere globale kriser satt sitt preg på arkitektur?

Hvordan har teknologisk utvikling og flere globale kriser satt sitt preg på arkitektur?

07.12.2023

Bli med inn i utstillingen Hånd og maskin - Arkitektoniske tegninger hos Nasjonalmuseet, hvor de undersøker hvordan en eksplosiv teknologisk utvikling og flere globale kriser har satt sitt preg på samfunnet de siste tiårene.Vi snakker også med kurator Joakim Skajaa - Hvorfor valgte museet å lage denne utstillingen? Hvorfor er arkitektur viktig? Hva tenker de om hvordan arkitektur kan påvirke oss? Og hva synes Joakim selv kjennetegner såkalt "god arkitektur"?

Ikke abonnent? Abonner her, og få ubegrenset tilgang til over 300 kunstprogram + flere gode faglige fordeler ✔️

Kunsttyper
Utstillinger
Steder

Blir du abonnent får du:

Over 300 kunstprogram. Rabatt på kunst og kunstinnramming. Rabatt på tegne- og maleutstyr. Ekslusive kunstarrangement. Nyhetsbrev. Pluss flere fordeler. Ingen bindingstid.

Lignende episoder

#227

Slik skaper du unike kunstutstillinger

Noen ganger blir det tatt ekstra grep for å gi publikum en unik og annerledes kunstopplevelse. Jeg besøker arkitektkontoret, Manthey Kula, hvor jeg snakker med arkitekt og grunnlegger, Beate Hølmebakk. Kontoret jobber for tiden med det nye Munchmuseet og med Utøya minnested. Hvorfor bruke en arkitekt til en utstilling? Og hva bør du tenke på hvis du skal skape en god kunstopplevese?

#183

Samarbeid

Slik blir du kunstner

Hvordan blir du kunstner i Norge i dag? Vi undersøker ulike utdanningstilbud innen kunst i Norge; fra Videregående til Folkehøyskole til Kunstfagskole og Høyskole. Episoden er laget i et samarbeid med Einar Granum Kunstfagskole.

#114

Samarbeid

Joar Nango eksperimenterer med samisk arkitektur. Festspillene i Nord-Norge

Sammen med et utvalg kunstnere og håndverkere fra sapmi, Nord-Sverige og Nord-Norge bygger Joar Nango sitt festspillprofilprosjekt: en ny variant av den tradisjonelle gjeterhytta – gumpi. Videoen er sponset av og laget i et samarbeid med Festspillene i Nord-Norge.

#243

Pelle Brage & Co turnerer med sitt oppblåsbare museum

Bli med inn i Pelle Brage sitt oppblåsbare museum som han skaper i samarbeid med kunstner-kollegaer og familien. Gjennom det praktiske, pragmatiske, håpefulle og lekne streber Brage & Co etter å inkludere og gjøre reelle endringer i verden.

#242

Samarbeid

Sørlandsutstillingen viser noen av regionens mest spennende kunstnere

Sørlandet er som en gave i livet. Derfor er det en glede å kunne ta deg med til Sørlandsutstillingen 2021, som episoden også er laget i et samarbeid med. Utstillingen står i Arendal Kunstforening i samme tidsrom som årets Arendalsuka (7 august - 12 september) før den senere flyttes og vil stå tilgjengelig for publikum på Kragerø Kunstforening til og med 24. oktober.

#231

Verdensberømte Paul McCarthy stiller ut hos Peder Lund i Oslo

I hele mars måned har Kunzt vært så heldig å ha med to praktikanter fra kunsthistoriestudiet ved Universitetet i Oslo, som en del av utdanningen deres. Praksisoppholdet gir studiepoeng og er støttet av Lånekassen. I tillegg til at de har fått se og lære om litt av alt hva det innebærer å drive denne kanalen, så har de også fått i oppgave å lage sin helt egen video om en utstilling de har valgt selv. De hadde aldri før laget videokritikk fra A-Å og de hadde aldri før formidlet kunst på video. Nå er disse to versjonene klippet sammen til én episode på Kunzt.no.

Bli med inn til Peder Lund i Oslo, hvor Fride Jensen og Linn Hestnes tar oss med gjennom utstillingen til den verdensberømte amerikanske kunstneren, Paul McCarthy. Verkene har aldri før blitt vist til offentligheten. Liker Jensen og Hestnes det de ser? Fungerer utstillingen godt? Og hva tenker de om praksisoppholdet og det å formidle kunst i videoformatet?

#230

Javier Barrios utsmykker Kjell Inge Røkkes banebrytende forskningsskip REV Ocean

Bli med inn i studio til Javier Barrios, en av omtrent 60 kunstnere som utsmykker Kjell Inge Røkkes forskningsskip, REV Ocean - et omfattende og banebrytende skip innen havforskning og havforsuring. Barrios er spesielt opptatt av kunst i offentlig rom, vitenskap og teknologi, hvor han eksperimenterer med lys og filtre ellers bruk i datamaskiner og mobiltelefoner for å skape unike kunstverk.

#224

Ingrid Toogood eksperimenterer med kulisser og romfølelse i kunsten sin

Bli med inn i studio til Ingrid Toogood i Tou Atelierhus, Stavanger. Toogood arbeider med ulike type kunst, men er spesielt engasjert i maleriet. Hun er en kunstner som har alt: tverrfagligheten, fargen, lekenheten, alvoret og energien. Selv beskriver hun kunsten sin som melankolsk pop.

#219

Kunståret 2021

Godt nytt år. I denne episoden får du kunstfrontens kommende trender, og la meg bare si: det blir en del politisk ukorrekt i vente. Dette er Kunstprognosen for året 2021.

#213

Charlotte Thiis-Evensen skaper prisvinnende foto- og videokunst

I tillegg til å være programleder for et av NRK sine mest populære TV-program, Arkitektens hjem, er Charlotte Thiis-Evensen en solid kunstner som arbeider med fotografi og film. Bli med inn i studio til Charlotte for å lære om hennes prisvinnende kunst. Hva driver hun i arbeidet? Og hvorfor akkurat fotografiet?

#212

Marianne Heske utfordrer menneskers behov for å passe inn

Bli med inn i Marianne Heske sin utstilling hos QB Gallery i Oslo, hvor hun kritiserer den pseudovitenskapelige læren om frenologi, samt enkeltmenneskets og samfunnets ønske om klassifisering og standardisering - et ønske som hun mener går på bekostning av vår individualitet i møte med andre. Se også hvordan det går når Heske bruker læren om frenologi på kunsthistoriker og programleder, Silje Sigurdsen.

#207

Fredrik Raddum lager kunst som er direkte gøy å se på

Bli med inn i studio til Fredrik Raddum. Han skaper kunst som er direkte gøy å se på samtidig som det ligger et alvor i bunn. Det er denne balansen som jeg beundrer i Raddums kunstnerskap. Nå jobber han mot ny utstilling hos Galleri Brandstrup i Oslo, hvor vi får bli med i innspurten.

#203

Kom tett på flere tusen år gamle følelser i kunsten hos Kulturhistorisk museum i Oslo

Følelser er noe av det viktigste i kunsten og kunsthistorien og er en essensiell del av så og si all kunst som noensinne er blitt skapt. Bli med inn til Kulturhistorisk museum i Oslo for utstillingen "Følelser i Antikken og Det gamle Egypt”, hvor vi kommer tett på flere tusen år gamle originale verk.

#199

Samarbeid

Lars Ø. Ramberg har laget det perfekte kunstverk for Deichman Hovedbibliotek i Bjørvika

Bli med inn i nye Deichman Hovedbibliotek i Bjørvika, hvor kunstner Lars Ø. Ramberg har laget det perfekte verket for biblioteket og for tiden vi lever i, med digitalisering og delingskultur.

#198

Vebjørn Sand og Eimund Sand lager Roseslott til 50 millioner kroner i Holmenkollen

Bli med inn i Vebjørn Sand og Eimund Sand sitt «Roseslott» - et omfattende kunstprosjekt på toppen av Holmenkollen som forteller historien om okkupasjonen og frigjøringen av Norge under andre verdenskrig. Prosjektet formidler også de grunnleggende prinsippene for demokrati, rettsstat og humanisme som da ble satt ut av kraft. Vi ble med i innspurten før den store åpningen juni 2020.

#193

Sara Korshøj Christensen elsker DIY og det uperfekte

Bli med inn i Sara Korshøj Christensen sitt nye studio i TRAFO Kunstnerhus i Oslo, et av byens vakreste bygg. Nå arbeider hun mot ny utstilling, hvor hun elsker prinsippet med DIY (Do It Yourself) og det uperfekte.

#188

Bo Bisgaard, Marit Følstad og Ole Jørgen Ness skyver QB Gallery ut av komfortsonen

Bli med inn til QB Gallery, et av Norges beste gallerier for samtidskunst, og se utstillingen som skyver galleriet ut av sin egen komfortsone.

#113

Samarbeid

Over 250 kunst- og kulturarrangement på én uke med Festspillene i Nord-Norge

Kunzt blir med på årets Festspillene i Nord-Norge, med over 250 arrangement på én uke. Takk til FNN som sponset denne turen og episodene herfra. I denne episoden dykker vi ned i årets Festspillutstilling med «Institutt for natur og kunst» på Galleri Nord-Norge. Vi prater også med Festspilldirektør, Maria Utsi.

#62

Barn lager kunst med elektronikk under Piksel Festival

Festivalen Piksel Kidz Lab fokuserer på kunst og elektronikk. Bli med når en hel skoleklasse eksperimenterer.

#233

Slik kan du leve av kunsten din

Etter å ha intervjuet over 250 kunstnere de siste fire årene begynner jeg å få en god forståelse for hva jobben som profesjonell kunstner faktisk krever. Her får du tre solide råd for hvordan du kan leve av kunsten din. Dette er råd som jeg selv har testet i min virksomhet som kunsthistoriker, frilans kunstformidler og kunstjournalist, og som jeg har positiv erfaring med.

#225

BGE Contemporary i Stavanger er et av Norges mest ambisiøse kunstgallerier

Hos BGE Contemporary er alt av plantegninger, utgravinger og mål skreddersydd for at kunst skal komme best frem til oss som publikum. Bli med inn i et av Norges fineste og beste gallerier for samtidskunst, som Stavanger-basert gründer og eiendomsutvikler, Eli Ertvaag, eier og driver sammen med Kim Brandstrup og Marit Gillespie, som også er eiere av Galleri Brandstrup i Oslo.

#222

Samarbeid

Slik studerer du kunst i utlandet

Hvert år reise flere tusen nordmenn utenlands for å ta sin utdannelse. Men hvordan er det å studere kunst i utlandet? Og hvordan går du frem hvis du ønsker å studere kunst i utlandet?

#215

Slik tjener de penger på kunst

Det selges mye kunst i Norge og nordmenn er et kunst- og kulturinteressert folk. Men hvor og fra hvem kjøpes kunsten? Få topp ti-listen på de som selger mest kunst i Norge og bli med til tre av aktørene på listen.

#211

Samarbeid

Norsk Forening for Uavhengige Kunstnere hjelper dem uten formell kunstutdannelse

Du vet at du vil jobbe med kunst, skape og være kreativ, men du kommer ikke inn på kunstakademiet. Hva gjør du da?

I samarbeid med Norsk Forening for Uavhengige kunstnere (NFUK) møter vi to kunstnere, Tobbe Malm og Tone Herlung Høien, som har satset på å bli kunstnere, uten formell høyere utdannelse innen kunst. Vi møter også nestleder i NFUK og leder av stipendkomiteen, Maya Lawson-Laane, for å høre om hva foreningen ønsker å gjøre for sine medlemmer og hvordan de arbeider.

#204

Ahmed Umar har fått drapstrusler for kunsten sin

Bli med hjem til Ahmed Umar, en norsk-sudansk kunstner som skiller seg ut i norsk samtidskunstscene. Umar har fått mye medieomtale de siste årene og stilt ut hos en rekke anerkjente aktører i kunstfeltet i både inn- og utland. Nå drømmer han om Venezia Biennalen.

#201

Petter Wang er som et frisk pust i norsk kunstliv

Bli med til et nedlagt industribygg i Oslo, hvor kunstner Petter Wang har samlet en rekke kunstnere for showkonseptet Guilty Pleasure, en feiring av kunst, kultur, mote og det gode liv, derav Pleasure. Felles for alle involverte er at de er livsnytere som dyrker estetisk sans. Wang produserer showet sammen med klesmerket Chamber, ved designer Rafael Dunbar.

#192

Calina Pandele Yttredal er en av få norske kunstnere som arbeider med iriserende maling

Bli med inn i studio til Calina Pandele Yttredal, en av få norske kunstnere som arbeider med iriserende maling. Vi snakker om lys og mørke, farger, offentlige utsmykninger og Korona.

#186

Samarbeid

Hvor lett er det å finne atelierplass i Oslo? Episode 2/2

Ingen kunstproduksjon, ingen kunst. Men hvor lett er det å finne et atelier? I samarbeid med Oslo Open undersøker jeg kunstnere sin arbeidssituasjon i hovedstaden. Over to episoder får du bli med inn i studio til Ellen Grieg, Anja Carr, Eyvind Solli Andreassen og Espen Iden. Episode 1/2 ser du her.

#169

Håkon Fagerås er en av få norske kunstnere som bruker marmor i kunsten sin

Bli med inn i studio til Håkon Fagerås, en av Norges fremste billedhuggere og en av få norske kunstnere som arbeider med marmor - et av verdens mest kostbare og tidkrevende materialer en kunstner kan arbeide med.

#150

Gustav Vigeland er Norges største billedhugger. 150-års jubileum på Vigeland-museet

Gustav Vigeland (1869-1943) er Norges største billedhugger, og i 2019 hadde han fylt 150 år. Vi blir kjent med mannen bak store og berømte verk som Monolitten i Vigelandsparken, "Tiggerne" og "Sinnataggen".

#127

Samarbeid

Hyperventilerer kunsten er så kul. Trondheim Open 2018

Bli med på kunstbiennalen Trondheim Open 2018 i Trondheim.

#115

Samarbeid

En insider eller en outsider i kunstverden? Festspillene i Nord-Norge 3/3

Hørt om Outsider Art? Vi møter en av Norges fremste Outsider Art-forkjempere, Simone Ritter, besøker Atelier Noua sin fotobokutstilling og NKNN (Norske Kunsthåndverkere i Nord-Norge) sitt PopUp verksted på Hurtigbåtkaien i Harstad.

#65

Lea Pagenkemper dro til Leinesfjord for å studere norsk sollys

Bli med inn i studio til tyske Lea Pagenkemper. Hun dro til Leinesfjord i Nord-Norge for å studere norsk sollys i regi TARE Steigen Air Kunstneropphold. Nå er hun tilbake i studio i Berlin, hvor hun lager kunst inspirert av oppholdet.

#57

Et solid kunstsamler-hjem på Manhatten. New York 5/5

Bli med til New York for å bli kjent med byens kunstscene. Vi har også med kurator og gallerist, Kenneth G. Wikdahl. Episode 5/5.

#53

Hvordan er New York sin kunstscene?

Bli med til New York for å bli kjent med byens kunstscene. Vi har også med kurator og gallerist, Kenneth G. Wikdahl. Episode 1/5.

#5

Kobie Nel laget gravstøtte til den berømte Isdalskvinnen

Bli med til Kobie Nel sin utstilling "Of her face I have only a feeling that it appeared heavy" hos Tag Team Studio.

#185

Samarbeid

Oslo Open er Norges største kunstfestival. Episode 1/2

Ingen kunstproduksjon, ingen kunst. Men hvor lett er det å finne et atelier? I samarbeid med Oslo Open undersøker jeg kunstnere sin arbeidssituasjon i hovedstaden. Over to episoder får du bli med inn i studio til Ellen Grieg, Anja Carr, Eyvind Solli Andreassen og Espen Iden. Episode 2/2 ser du her.

#253

Mannen under lupen i utstilling hos Nordic Light Festival of Photography

Med utstillingen A Female Gaze under Nordic Light Festival of Photography 2021 utforsker en gruppe kvinnelige fotografer begreper om maskulinitet, det mannlige og det feminine perspektivet. Utstillingen berører også temaer som identitet, begjær, intimitet, kjønnsroller og familie. Det sentrale spørsmålet dreier seg om eksistensen av et spesifikt kvinnelig blikk. Finnes det i det hele tatt? I så fall, hva innebærer det? Hva former og påvirker det, kulturelt, personlig og sosialt?

#232

Christian Houge tar klimakunsten til et nytt nivå i utstilling hos Buer Gallery

Lite er bedre enn kunst som virker målrettet og konsekvent, som byr på læring, er visuelt spennende og har en klype kunsthistoriske referanser, som er åpenbart krevende å få produsert - derfor også beundringsverdig - og som faktisk klarer å få meg, som publikum, til å forstå alvoret i menneskeskapte klimaendringer og konsekvensene av disse.

Bli med til Buer Gallery, hvor kunstner Christian Houge stiller ut to serier, Death of a Mountain og In;Human Nature, som på hvert sitt vis undersøker menneskets møte med naturen. Enten det er som overgriper og erobrer eller beskytter og ivaretager.

#226

Christopher Jonassen fotograferer det hverdagslige på nye og uventede måter

Bli med inn i studio til Christopher Jonassen på Tou Scene i Stavanger. Jonassen er opptatt av å vise enkle, hverdagslige fenomener på nye og uventede måter. Enten det er et blikk på fellesferien eller nærbilder av stekepanner, resultatet til Jonassen er et følsomt, men samtidig skjerpet uttrykk.

#223

Shoot Gallery og Pernille Sandberg utfordrer norsk ruspolitikk i samarbeid med Straff skader-kampanjen

Enten du sitter i sofaen eller står i polkøen, du skal nå få bli med inn i en utstilling så sterk at selv helseminister Bent Høie skulle ta seg fri fra pandemien for å offisielt åpne den. Nå har utstillingsåpning vært utsatt på grunn av ny nedstenging i Oslo, men heldigvis er Kunzt døgnåpent 365 dager i året. Det du ser er et samarbeid mellom Straff Skader-kampanjen, Foreningen Tryggere Ruspolitikk, Ferd, fotograf Pernille Sandberg og Shoot Gallery, om bruk av rusmidler og hvordan ruspolitikken bør flyttes fra justis til helsedepartementet.

#181

Fotografiets makt over kunst og kultur

Hvordan påvirker fotografiet vår kunst og kultur? Og i en tid hvor alle kan ta bilder av alt og alle hele tiden, hva er fremtiden for fotografiet?

#116

Samarbeid

Taxiintervju med Per Barclay, en av Norges fremste samtidskunstnere

Bli med på taxitur sammen med Per Barclay, en av Norges fremste samtidskunstnere.

#91

Ole Marius Jørgensen lager noen av Norges vakreste fotografi

Bli med inn i studio til fotograf Ole Marius Jørgensen, en av Norges dyktigste fotografer.

#83

Samarbeid

Se kunsten til Per Barclay laget av blod, olje, vann og vin

Kunstner Per Barclay er først ut i KODE Bergen sin satsing på samtidskunst.