#202
Bli med inn i studio til kunstner Per Kristian Nygård i Trondheim, hvor han utfordrer norsk boligpolitikk.
Nygård har selv bygget sitt eget hjem, med gjenbruk av hans tidligere produserte kunstverk. September 2020 åpner han utstillingen "Formens økonomi" på Vigelandsmuseet i Oslo. Mer info om utstillingen finner du her. Musikk fra Youtube Audio Library.
Reklame- og annonsefritt innhold. Ubegrenset tilgang. Nyhetsbrev om kunst og bransjen. Varslet på e-post om ny episode. Ekslusive invitasjoner, og andre fordeler. Ingen bindingstid.
#306
Hva betyr det å være en kunstner av sin tid? Louise Bourgeois (1911-2010), en kunstner som ansees som en av vår tids fremste, stod i kjernen av modernismen og postmodernismen. Hun fikk det hele med seg, og spesielt oppmerksom var hun på verk av yngre kunstnere.
#284
Samarbeid
#276
#273
#263
#258
I år er det kunsten som skal redde julen, og jordkloden, bittelitt. Bli kjent med konseptet AD_VENT laget av scenograf Ditteke Waidelich, og se noen av de unike kunstopplevelsene bak hver luke.
#257
En av Norges største og mest omtalte kunstnere, blant annet kjent for sitt samarbeid med Bjarne Melgaard, åpner utstillingen "Du finnes" hos Galleri Brandstrup i Oslo. Hva er hans første minne av å skape kunst? Hva tenker han om sin egen suksess? Og hvilket råd vil han gi til kunstnere som ønsker å leve av kunsten sin?
#256
Samarbeid
Bli med til Norges nye kunsthus KUK - Kjøpmannsgata Ung Kunst. Huset er initiert og finansiert av kunstner, Kjell Erik Killi Olsen og ligger midt i Trondheim sentrum. Hva slags hus blir dette for byens befolkning, besøkende og landet forøvrig? Hva er ambisjonene fremover? Og hva er prislappen?
#247
Vi alle har opplevd eller vil få oppleve i løpet av livet en kjærlighetssorg. Det store spørsmålet er hvordan vi håndterer sorgen, får utløp for smerten, og om vi klarer å bruke den kraften som nettopp ligger i en kjærlighetssorg til noe positivt. For eksempel skape god kunst. I kunsthistorien finnes det en rekke kunstnere som har brukt sin kjærlighetssorg til å skape tidløse mesterverk. Her får du fem av dem.
#244
Der det er lys, er det også et mørke. Per Hess har i mange år jobbet med lyset og neonlyset, men tar nå hos Kongsberg Kunstforening et saftig oppgjør med noe av det mørkeste som finnes: krig, våpen, drap. Og et blikk på egen bakgrunn som født og oppvokst i Kongsberg, hele Norges våpenby.
#243
Bli med inn i Pelle Brage sitt oppblåsbare museum som han skaper i samarbeid med kunstner-kollegaer og familien. Gjennom det praktiske, pragmatiske, håpefulle og lekne streber Brage & Co etter å inkludere og gjøre reelle endringer i verden.
#242
Samarbeid
Sørlandet er som en gave i livet. Derfor er det en glede å kunne ta deg med til Sørlandsutstillingen 2021, som episoden også er laget i et samarbeid med. Utstillingen står i Arendal Kunstforening i samme tidsrom som årets Arendalsuka (7 august - 12 september) før den senere flyttes og vil stå tilgjengelig for publikum på Kragerø Kunstforening til og med 24. oktober.
#231
I hele mars måned har Kunzt vært så heldig å ha med to praktikanter fra kunsthistoriestudiet ved Universitetet i Oslo, som en del av utdanningen deres. Praksisoppholdet gir studiepoeng og er støttet av Lånekassen. I tillegg til at de har fått se og lære om litt av alt hva det innebærer å drive denne kanalen, så har de også fått i oppgave å lage sin helt egen video om en utstilling de har valgt selv. De hadde aldri før laget videokritikk fra A-Å og de hadde aldri før formidlet kunst på video. Nå er disse to versjonene klippet sammen til én episode på Kunzt.no.
Bli med inn til Peder Lund i Oslo, hvor Fride Jensen og Linn Hestnes tar oss med gjennom utstillingen til den verdensberømte amerikanske kunstneren, Paul McCarthy. Verkene har aldri før blitt vist til offentligheten. Liker Jensen og Hestnes det de ser? Fungerer utstillingen godt? Og hva tenker de om praksisoppholdet og det å formidle kunst i videoformatet?
#230
Bli med inn i studio til Javier Barrios, en av omtrent 60 kunstnere som utsmykker Kjell Inge Røkkes forskningsskip, REV Ocean - et omfattende og banebrytende skip innen havforskning og havforsuring. Barrios er spesielt opptatt av kunst i offentlig rom, vitenskap og teknologi, hvor han eksperimenterer med lys og filtre ellers bruk i datamaskiner og mobiltelefoner for å skape unike kunstverk.
#227
Noen ganger blir det tatt ekstra grep for å gi publikum en unik og annerledes kunstopplevelse. Jeg besøker arkitektkontoret, Manthey Kula, hvor jeg snakker med arkitekt og grunnlegger, Beate Hølmebakk. Kontoret jobber for tiden med det nye Munchmuseet og med Utøya minnested. Hvorfor bruke en arkitekt til en utstilling? Og hva bør du tenke på hvis du skal skape en god kunstopplevese?
#224
Bli med inn i studio til Ingrid Toogood i Tou Atelierhus, Stavanger. Toogood arbeider med ulike type kunst, men er spesielt engasjert i maleriet. Hun er en kunstner som har alt: tverrfagligheten, fargen, lekenheten, alvoret og energien. Selv beskriver hun kunsten sin som melankolsk pop.
#219
Godt nytt år. I denne episoden får du kunstfrontens kommende trender, og la meg bare si: det blir en del politisk ukorrekt i vente. Dette er Kunstprognosen for året 2021.
#213
I tillegg til å være programleder for et av NRK sine mest populære TV-program, Arkitektens hjem, er Charlotte Thiis-Evensen en solid kunstner som arbeider med fotografi og film. Bli med inn i studio til Charlotte for å lære om hennes prisvinnende kunst. Hva driver hun i arbeidet? Og hvorfor akkurat fotografiet?
#212
Bli med inn i Marianne Heske sin utstilling hos QB Gallery i Oslo, hvor hun kritiserer den pseudovitenskapelige læren om frenologi, samt enkeltmenneskets og samfunnets ønske om klassifisering og standardisering - et ønske som hun mener går på bekostning av vår individualitet i møte med andre. Se også hvordan det går når Heske bruker læren om frenologi på kunsthistoriker og programleder Silje Sigurdsen.
#207
Bli med inn i studio til Fredrik Raddum. Han skaper kunst som er direkte gøy å se på samtidig som det ligger et alvor i bunn. Det er denne balansen som jeg beundrer i Raddums kunstnerskap. Nå jobber han mot ny utstilling hos Galleri Brandstrup i Oslo, hvor vi får bli med i innspurten.
#203
Følelser er noe av det viktigste i kunsten og kunsthistorien og er en essensiell del av så og si all kunst som noensinne er blitt skapt. Bli med inn til Kulturhistorisk museum i Oslo for utstillingen "Følelser i Antikken og Det gamle Egypt”, hvor vi kommer tett på flere tusen år gamle originale verk.
#199
Samarbeid
Bli med inn i nye Deichman Hovedbibliotek i Bjørvika, hvor kunstner Lars Ø. Ramberg har laget det perfekte verket for biblioteket og for tiden vi lever i, med digitalisering og delingskultur.
#198
Bli med inn i Vebjørn Sand og Eimund Sand sitt «Roseslott» - et omfattende kunstprosjekt på toppen av Holmenkollen som forteller historien om okkupasjonen og frigjøringen av Norge under andre verdenskrig. Prosjektet formidler også de grunnleggende prinsippene for demokrati, rettsstat og humanisme som da ble satt ut av kraft. Vi ble med i innspurten før den store åpningen juni 2020.
#195
Bli med til prisvinnende Kistefos museum og skulpturpark i Jevnaker, hvor du kan se kunsten til noen av verdens mest anerkjente kunstnere.
#193
Bli med inn i Sara Korshøj Christensen sitt nye studio i TRAFO Kunstnerhus i Oslo, et av byens vakreste bygg. Nå arbeider hun mot ny utstilling, hvor hun elsker prinsippet med DIY (Do It Yourself) og det uperfekte.
#188
Bli med inn til QB Gallery, et av Norges beste gallerier for samtidskunst, og se utstillingen som skyver galleriet ut av sin egen komfortsone.
#114
Samarbeid
Sammen med et utvalg kunstnere og håndverkere fra sapmi, Nord-Sverige og Nord-Norge bygger Joar Nango sitt festspillprofilprosjekt: en ny variant av den tradisjonelle gjeterhytta – gumpi. Videoen er sponset av og laget i et samarbeid med Festspillene i Nord-Norge.
#113
Samarbeid
Kunzt blir med på årets Festspillene i Nord-Norge, med over 250 arrangement på én uke. Takk til FNN som sponset denne turen og episodene herfra. I denne episoden dykker vi ned i årets Festspillutstilling med «Institutt for natur og kunst» på Galleri Nord-Norge. Vi prater også med Festspilldirektør, Maria Utsi.
#110
Bli med når kunstner Morten Landmark skal løfte en 400 tonn tung stein i Samnanger til kunstprosjekt.
#63
Bli med inn i studio til Per Hess, en av Norges fremste kunstnere og en av de få kunstnerne i verden som arbeider med neonlys.
#62
Festivalen Piksel Kidz Lab fokuserer på kunst og elektronikk. Bli med når en hel skoleklasse eksperimenterer.
#289
#267
#255
Samarbeid
JA til mer kunst til folket. Men for å snakke om mer kunst til folket må vi også snakke om hvem som skal ta regningen. Norge har verdens beste offentlige ordninger for kunst og kultur, men hva hadde norsk kunst- og kulturliv vært uten private bidragsytere?
#254
Gatekunst - en kunstnerisk retning hovedsakelig ment til å kritisere det etablerte. Forbeholdt de tøffeste av "de tøffe" og som våget å spraye og spre et budskap så sterkt og politisk, at de kommersielle kunstmarkedene ikke ønsket å satse på dem. Det ble gjerne ansett som for kritisk og for politisk. Det ville rett og slett ikke selge. Alt dette skulle med tiden forandre seg.
Bli med til Blomqvist Kunsthandel i Oslo, hvor de sammen med Kunstveggen arrangerer Norges første urbane kunstauksjon 10-22 november 2021.
#249
Når pandemien kom og stengte ned alt som gjør en by verdt å bo, var kunstner Geir Yttervik ikke lengre i tvil. Han solgte og pakket ned, og nå bygger han drømmeatelieret sitt i Lunner.
#245
Multikunstneren Axel Vindenes, mest kjent fra bandet Kakkmaddafakka (KMF), har solgt omtrent hvert eneste maleri han har laget siden 2013. Hvordan får han det til?
#239
Petter Malterud Grøndahl og Christoffer Kroge Christensen har tegnet store deler av livet. I en tid etter VGS kom studier og jobb i første rekken, helt til tegnegleden tok overhånd og de satset på tegne-kollektivet, Guttestreker. Bli med inn i nyåpnet eget kunstgalleri på St.Hanshaugen i Oslo.
#233
Etter å ha intervjuet over 250 kunstnere de siste fire årene begynner jeg å få en god forståelse for hva jobben som profesjonell kunstner faktisk krever. Her får du tre solide råd for hvordan du kan leve av kunsten din. Dette er råd som jeg selv har testet i min virksomhet som kunsthistoriker, frilans kunstformidler og kunstjournalist, og som jeg har positiv erfaring med.
#225
Hos BGE Contemporary er alt av plantegninger, utgravinger og mål skreddersydd for at kunst skal komme best frem til oss som publikum. Bli med inn i et av Norges fineste og beste gallerier for samtidskunst, som Stavanger-basert gründer og eiendomsutvikler, Eli Ertvaag, eier og driver sammen med Kim Brandstrup og Marit Gillespie, som også er eiere av Galleri Brandstrup i Oslo.
#215
Det selges mye kunst i Norge og nordmenn er et kunst- og kulturinteressert folk. Men hvor og fra hvem kjøpes kunsten? Få topp ti-listen på de som selger mest kunst i Norge og bli med til tre av aktørene på listen.
#214
Espen Cook flyttet fra Hong Kong til Oslo sommeren 2020 på grunn av opptøyene og virussituasjonen. I Hong Kong levde han av å fikse fester og dj’e. For han holdt det med åtte år, men hvordan er den nye hverdagen som multikunstner og kunststudent i hovedstaden?
#208
Bli med til Sandnes bibliotek og deres Artotek, hvor de tilbyr gratis utlån av kunst til byens innbyggere. Hva er et artotek? Hvordan gjøres utlånet i praksis? Og hva med forsikring av kunsten? Artoteket er et samarbeid mellom Sandnes bibliotek og Sandnes kommune om å gjøre deler av kommunens kunstsamling tilgjengelig for byens innbyggere.
#206
Bli med inn i studio til billedhugger og grafiker Nico Widerberg. Mens kunstkritikere og offentlige stipender overser blir Widerbergs kunst omfavnet av kunstsamlere og oppdragsgivere i hele landet, med flere utsmykningsoppdrag på gang. Vi snakker om kjærligheten til norsk stein, oppdrag, motgangen han opplevde som fremadstormende kunstner tidlig i karrieren og hvorfor han aldri gir opp.
#200
Bli med inn i studio til Håkon Bleken, en av Norges desidert største nålevende kunstner. Vi snakker om nye prosjekter, teknikker, gatekunst, Korona og savnet etter å reise.
#192
Bli med inn i studio til Calina Pandele Yttredal, en av få norske kunstnere som arbeider med iriserende maling. Vi snakker om lys og mørke, farger, offentlige utsmykninger og Korona.
#191
Lær om den kanskje mest folkelige kunsten og som finnes overalt i hverdagen - illustrasjoner. Hvordan kan illustrasjoner bidra til å løfte en tekst eller et budskap? Hvilken styrke ligger i illustrasjoner?
#183
Samarbeid
Hvordan blir du kunstner i Norge i dag? Vi undersøker ulike utdanningstilbud innen kunst i Norge; fra Videregående til Folkehøyskole til Kunstfagskole og Høyskole. Episoden er laget i et samarbeid med Einar Granum Kunstfagskole.
#166
Bli med inn i stor utstilling med Edvard Munchs (1863-1944) verk hos KODE. Munch er en av de største kunstnere i norsk kunsthistorie. Verkene som vises har sjelden eller aldri forlatt Nasjonalmuseet og Munchmuseet - før nå. Den muligheten griper KODE for alt det er verdt.
#160
Samarbeid
Med to tomme hender kom tsjekkiske Zdenka Rusova til Norge i 1968. Tyve år senere ble hun den første kvinnelige rektoren ved Statens Kunstakademi i Oslo, nå Kunsthøyskolen i Oslo. I dag ansees hun for å være en av Norges mest anerkjente og erfarne grafikere.
#128
Se når Tom Kosmo laget kunst av Kunzt-Silje. Verket er nå en del av en privat kunstsamling i Bergen. Tom sin kunst er også kjøpt inn av Nasjonalmuseet i Oslo og KODE Museene i Bergen, for å nevne noen.
#127
Samarbeid
Bli med på kunstbiennalen Trondheim Open 2018 i Trondheim.
#118
Bli med inn i studio til kunstner Silje Heggren. Hun har vært fascinert av evighetsmaskiner i 16 år.
#115
Samarbeid
Hørt om Outsider Art? Vi møter en av Norges fremste Outsider Art-forkjempere, Simone Ritter, besøker Atelier Noua sin fotobokutstilling og NKNN (Norske Kunsthåndverkere i Nord-Norge) sitt PopUp verksted på Hurtigbåtkaien i Harstad.
#53
Bli med til New York for å bli kjent med byens kunstscene. Vi har også med kurator og gallerist, Kenneth G. Wikdahl. Episode 1/5.
#293
#277
Samarbeid
#268
#246
Anna Daniell iscenesetter situasjoner mellom publikum og kunsten hennes, for å utfordre det vante perspektivet at objekter bare er noe vi som mennesker skaper og bruker - og ikke noe som også påvirker, hjelper og former oss. Nå er hun i innspurten på ny, permanent utsmykning av Oslo Rådhus, med én skulptur for hver bydel i Oslo.
#235
Bli med inn i studio til scenograf og billedkunstner, Maja Nilsen, hvor hun skaper parallelle univers med scenografi. Hvordan skaper hun disse "rommene" og hvilke fordeler har det å komme med en bakgrunn fra billedkunst inn i scenekunst?
#222
Samarbeid
Hvert år reise flere tusen nordmenn utenlands for å ta sin utdannelse. Men hvordan er det å studere kunst i utlandet? Og hvordan går du frem hvis du ønsker å studere kunst i utlandet?
#211
Samarbeid
Du vet at du vil jobbe med kunst, skape og være kreativ, men du kommer ikke inn på kunstakademiet. Hva gjør du da?
I samarbeid med Norsk Forening for Uavhengige kunstnere (NFUK) møter jeg to kunstnere, Tobbe Malm og Tone Herlung Høien, som har satset på å bli kunstnere, uten formell høyere utdannelse innen kunst. Jeg møter også nestleder i NFUK og leder av stipendkomiteen, Maya Lawson-Laane, for å høre om hva foreningen ønsker å gjøre for sine medlemmer og hvordan de arbeider.
#204
Bli med hjem til Ahmed Umar, en norsk-sudansk kunstner som skiller seg ut i norsk samtidskunstscene. Umar har fått mye medieomtale de siste årene og stilt ut hos en rekke anerkjente aktører i kunstfeltet i både inn- og utland. Nå drømmer han om Venezia Biennalen.
#201
Bli med til et nedlagt industribygg i Oslo, hvor kunstner Petter Wang har samlet en rekke kunstnere for showkonseptet Guilty Pleasure, en feiring av kunst, kultur, mote og det gode liv, derav Pleasure. Felles for alle involverte er at de er livsnytere som dyrker estetisk sans. Wang produserer showet sammen med klesmerket Chamber, ved designer Rafael Dunbar.
#190
Bli med inn i studio til Marit Roland og hør om hvordan hun klarer å få noe så enkelt og relativt billig materiale som papir til å bli storslåtte skulpturer.
#189
Bli med inn i studio til kunstner Lars Morell i Sandvika, Bærum, hvor han undersøker skyggens form i en serie heftige malerier og skulpturer.
#186
Samarbeid
Ingen kunstproduksjon, ingen kunst. Men hvor lett er det å finne et atelier? I samarbeid med Oslo Open undersøker jeg kunstnere sin arbeidssituasjon i hovedstaden. Over to episoder får du bli med inn i studio til Ellen Grieg, Anja Carr, Eyvind Solli Andreassen og Espen Iden. Episode 1/2 ser du her.
#169
Bli med inn i studio til Håkon Fagerås, en av Norges fremste billedhuggere og en av få norske kunstnere som arbeider med marmor - et av verdens mest kostbare og tidkrevende materialer en kunstner kan arbeide med.
#150
Gustav Vigeland (1869-1943) er Norges største billedhugger, og i 2019 hadde han fylt 150 år. Vi blir kjent med mannen bak store og berømte verk som Monolitten i Vigelandsparken, "Tiggerne" og "Sinnataggen".
#65
Bli med inn i studio til tyske Lea Pagenkemper. Hun dro til Leinesfjord i Nord-Norge for å studere norsk sollys i regi TARE Steigen Air Kunstneropphold. Nå er hun tilbake i studio i Berlin, hvor hun lager kunst inspirert av oppholdet.
#57
Bli med til New York for å bli kjent med byens kunstscene. Vi har også med kurator og gallerist, Kenneth G. Wikdahl. Episode 5/5.
#5
Bli med til Kobie Nel sin utstilling "Of her face I have only a feeling that it appeared heavy" hos Tag Team Studio.